Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

viernes, 20 de mayo de 2011

Inspiració (II): David Roberts

 

En aquesta segona entrada us parlaré de David Roberts, un pintor romàntic escocès del segle XIX.

David Roberts (1796-1864) va néixer a Edimburg a una família modesta (el seu pare era sabater i quan tenia 10 anys Roberts ja treballava com al seu aprenent). Al 1815 va aconseguir feina com a pintor de parets i pintor d’escenaris per al teatre a l’any següent, el que li va permetre treballar per a teatres de prestigi com el Pantheon Theatre d’Edimburg (1816), el Royal Theatre  de Glasgow (1819) o el Coburg Theatre (1822).

Es a partir d’aleshores que també comença a dedicar-se a la pintura a l’oli i que crearà obres en les que retratarà diversos paisatges anglesos i escocesos així com d’altres llocs d’Europa (entre d’altres Amiens, Dieppe, Bruselas i Sevilla).



Al 1838 iniciarà un viatge que el conduirà a Egipte i l’orient Mitjà i que, tot i seguint la moda de l’època, li permetrà pintar un gran nombre de dibuixos i esbossos en aquarel·la que, a la tornada a Edimburg al 1840, donaren lloc a diverses sèries de litografies de gran èxit: The Holy Land, Syria, Idumea, Arabia, Egypt and Nubia (Londres 1842-49, 3 volums), Egypt and Nubia (Londres 1846-49, 3 volums i posteriorment Londres 1856, 6 volums) i Cities of North Africa (Londres 1852), siguent-ne la Reina Victoria la principal subscriptora.

Als últims anys de la seva vida es va dedicar a viatjar per Itàlia (fet que va donar lloc a una altra sèrie de quadres) i va entrar a formar part de la Royal Academy, sent les seves últimes obres diversos paisatges de Londres vistos des del Tàmesi.



Les obres de Roberts que es corresponen als seus viatges per Egipte i Terra Santa us mostraran un mon exòtic i acolorit que coincideix amb la fascinació que van mostrar els europeus davant el redescobriment de la civilització de l’Egipte faraònic i d’Orient Mitjà i que es poden usar precisament per ambientar històries que tinguin lloc en aquests llocs o que necessitin d’una ambientació aràbiga o en la que els jugadors descobreixin les restes d’antigues civilitzacions.

Per acabar us puc comentar que La Factoria de Ideas va usar la pintura del temple d’Isis a l’illa de Philae que Roberts va crear al 1838 per a la portada de La Guía de El Cairo de 2001.

D’esquerra a dreta: La portada original, la pintura original del temple d’Isis de Roberts i la portada de la edició espanyola de 2001
 Per obtenir més informació podeu visitar els següents enllaços:

Biografia de David Roberts a la wikipedia en anglès
Biografia de David Roberts a la wikipedia en castellà
Pintures de David Roberts a Commons
Ressenya de La Guia de El Cairo a Leyenda.net

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario