Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

domingo, 20 de diciembre de 2015

Noticies de desembre de 2015 (Tercera part): Comandos de Guerra

Avui us presento un afegit a les noticies d'aquest mes de desembre que ja s'está acabant amb un anexe especial de notícies ja que aquest mes el joc Comandos de Guerra de Ediciones Sombra celebra el seu 25é aniversari, i per conmemorar-ho ens ofereix una edició especial de la revista Desde el Sótano que he complementat amb un breu resúm del la història del joc gràcies a la col·laboració de Juan Carlos Herreros Lucas, el seu autor i director de Ediciones Sombra, i el blog Rol de los 90, gestionat pels bloguers Chubasco i Surf. Al final de la entrada també us aporto uns enllaços que us poden ser interessants...

Descàrregues


La revista online Desde el Sótano arriba a la seva 137ª edició amb els següents articles (també disponible com a descàrrega gratuïta des de Lektu):

Redacció
  • Editorial: unes paraules del responsable.
  • Crèdits: Els que estan darrera d'això (i ho fan possible).
  • Índex.
Afició
  • Sótano Respon: Preguntes dels aficionats i la millor de les nostres respostes.
  • La Voz: Jornades, reunions i esdeveniments dels pròxims dies i mesos.
  • Sótano exterior: Secció amb interessants notícies del món exterior.
  • Bibliografía: Corazones de Acero (Fury). Una ressennya d'aquesta pell·ícula sobre la Segona Guerra Mundial.
Ambientació
  • Personajes: Wladyslav Raginis: L'Heroi de Wizna. Un personatge per a Comandos de Guerra.
  • Operacions: Operació Himmler. Una mica d'historia per a una nova secció a la pàgina de Comandos de Guerra.
  • Terrenys: El desert. Un terreny difícil per als teus personatges de Comandos.
Regles
  • Fauna: Camells a la Segona Guerra Mundial. Aquests animals també poden apareixer a Comandos.
  • Combat: Resúm dels tipus de foc a CdG. Comandos és un joc amb moltes dosis d'enfrontaments armats. Aquest article és un resúm per a les teves partides.
  • Combat: Fanatisme. Algunes tropes de la Segona Guerra es tornaven boges i es llançaven contra l'enemic. Vols que els teus PJ de Comandos es tornin fanàtics?
  • Moral: Optimitzant comanament i moral. Cóm obtenir més rendiment de les regles de comanament i moral de Comandos.
Equipament
  • General: Zippo: un encenedor per a la guerra. Una peça fonamental en l'equipament dels soldats de Comandos.
  • Armades: L'armada alemanya (5a part). Penúltim article en el que hem anat desgranant la flota alemanya.
  • Vehícles: T-40, el tanc anfibi. Una nova ullada a un vehícle per a Comandos.
  • Vehícles: Panzerwerfer 42 auf Selbstfahrlafette. Un nou vehícle per a que els teus PJs de Comandos s´hi enfrontin.
Esdeveniments
  • Cronologia: la Gran Guerra, desembre 1915
  • Runes: noticies de Pangea.
  • La Verdad: les noticies de Cunia, al dia. Desembre 2015.
  • A.D.E.G. ’70: Resúm del que s'ha esdevingut en aquest any 3470.
  • Cronología: Desembre 1810.
Aventures
  • Comandos: El puente de Cappocorso. Un clàsic a Desde el Sótano, tropes paracaigudistes en un pont a Sicilia hores abans de la operació Husky.
  • Comandos: Un Puente Cercano. Reviu la batalla d'Arnhem des del costat dels alemanys.
  • Sangrienta Siete: 1x10 – Gafsa.. Sinopsi de la sèrie de Comandos de Guerra.
  • Sangrienta Siete: 1x11 – La batalla de El Guettar. Sinopsi de la sèrie de Comandos de Guerra.

I un cop vistos aquests interessants continguts sapiguem una mica més de la història de Comandos de Guerra gràcies a la informació que l'autor ha tingut l'amabilitat de comunicar-me i a les entrades La primera (pero primera, primera) edición de Comandos de guerra i Comandos de Guerra - El juego de Rol de la 2ª Guerra Mundial de Rol de los 90...

El joc com a tal va néixer com un dels projectes de l'associació cultural Alas de Dragón de Madrid durant l'estiu de 1990 i es va donar a conèixer a les jornades Wanted celebrades al desembre d'aquell mateix any.

Aquesta associació cultural duia a terme diverses activitats (projecció de pel·lícules a la facultat a la que estudiaven els seus membres, concursos fotográfics, publicació de fanzines y aventures de rol, etc.), el que va acabar conduïnt a la génesi de Comandos de Guerra, que va estar fortament influenciada pel gust de l'autor per les pel·lícules sobre la Segona Guerra Mundial (com per exemple Els dotze del patíbul o Els Canons de Navarone), la seva afició pels wargames de tauler (fonamentalment tota la part relacionada amb els elements táctics, logístics i estratègics) i pels jocs de rol (arribant fins i tot a arbitrar 4 campanyas simultànies amb una sessió de joc cada 15 díes), fet que el va dur de forma natural a pensar en la possibilitat d'escriure un joc ambientat en aquesta època histórica i a documentar-se amb la consulta de bibliografía especialitzada sobre el conflicte (principalment llibres de la editorial San Martín) i a l'estudi de l'especialitat d'armament durant els seus estudis de ingeniería aeronaútica.

De la primera versió del joc es van dur aterme un parell d'edicions de 25 i 15 exemplars respectivament que van ser pagades per la pròpia associació i que es van vendre o regalar, donant-se la casualitat que un d'aquests llibres va ser comprat per una de les persones que més tard fundaría la editorial Cronópolis i que publicará la segona edició de Comandos de Guerra ja de forma comercial l'any 1994, fet que a la llarga acabaría portant cap a la tercera edició del joc al 2003 (amb una reimpressió al 2009) ja amb Ediciones Sombra, la editorial que el publica actualment.

Els canvis que s'han produït al joc tant a nivell de reglament com de continguts durant aquests anys han sigut variats: per una banda s'ha passat d'usar un reglament basat en tirades de porcentatges (de forma similar a jocs com La Llamada de Cthulhu) a usar el Sistema Sombra (el reglamento base de tots els jocs publicats per Ediciones Sombra i que es pòt descarregar gratuitament en la seva versió bàsica des de la pàgina d'ajudes del lloc web de la editorial) i per l'altre un canvi evident pel que fa l'ambientació, ja que si a la primera versió del joc només es podía jugar amb personatges soldats (els comandos del títol del joc), i tractar únicament temes que son estrictament bélics, a la tercera edición ja es possible interpretar a civils (el capellà, el nen, el civil que s'amaga als sotans, el que s'escapa del camp de treball, el que viu de l'estraperlo, etc.) i sumergir-se en els esdeveniments d'aqueslls anys, passant de crear els personatges "plans" de la primera edició als personatges "tridimensionals" de l'actual. També es possible trobar, des de la segona edició, informació sobre el teatre d'operacions de l'Oceà Pacífic per poder interpretar a personatges japonesos i xinesos (quelcom que s'hauría d'haver inclós en el suplement Zero, però que no es va arribar a publicar).


Imatges de la primera i la segona edició
de Comandos de Guerra

Dedicatoria de la segona edició

Pel que fa al futur de Comandos de Guerra está en projecte un suplement dedicat a la Guerra Civil Espanyola en el que encara s'está treballant i altres projectes pendents de desenvolupament, ja sigui per responsabilitats pròpies de gestionar l'editorial i la distribuidora o per la falta d'escriptors disposats a desenvolupar temes de caire històric.

Arribats en aquest punt també s'ha de fer la pregunta de si Comandos de Guerra podría interessar a editorials d'altres paísos per publicar edicions traduïdes donat l'interés que els jocs creats a Espanya comencen a despertar a l'extranger, tot i que hi han hagut alguns contactes de cortesía aquests no s'han materialitzat en propostes concretes, per tant si hi ha cap editorial interessada pot posar-se en contacte amb Ediciones Sombra per estudiar possibles acords.

Per complementar aquesta entrada especial de notícies us recordo que no és el primer cop que he parlat sobre la Segona Guerra Mundial des d'un punto de vista històric i que les entrades sobre Juan Pujol, alias Garbo (l'agent doble que va contribuir a l'èxit del Desembarcament de Normandía), la participació dels refugiats espanyols a França a la Resistència, l'alliberament de París per part de La Nueve i les víctimes espanyoles de l'Holocaust, amb casos como els de Francesc Boix o Joaquim Amat Piniella us poden ser útils per tenir més informació per crear aventures per a Comandos de Guerra.

També us recordo que Ediciones Sombra té una pàgina de recursos per el joc que us pot servir d'ajuda.

I ja per acabar us deixo alguns trailers i enllaçes informatius de varies pel·lícules que segurament ya haureu vist o que us poden inspirar:
El desafiament de les àguiles (IMDb | Wikipedia | Rotten Tomatoes)

Els Canons de Navarone (IMDb | Wikipedia | Rotten Tomatoes)

Els dotze del patíbul (IMDb | Wikipedia | Rotten Tomatoes)

El tren (IMDb | Wikipedia | Rotten Tomatoes)


Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario