Páginas

martes, 6 de abril de 2021

Marte Satánico - Influències i inspiració


Com ja vaig explicar a la primera entrada d'aquesta sèrie, Marte Satánico és un joc el que convergeixen influències de tot tipus, per tant és possible trobar referències a clàssics dels còmics, el cinema i les sèries de televisió, tot adobat amb música escollida dels gèneres heavy metal i punk (que l'autor hagi decidit que el rerafons del joc inclogui a Llucifer realment és el de menys i no és el primer cop que passa una cosa així en obres de tot tipus tal i com es pot llegir a aquest article de la Wikipedia en llengua anglesa).

A continuació us presentaré uns quants exemples que, si en teniu l'oportunitat, us pot interessar consultar per inspirar-vos en la creació d'aventures per a Marte Satánico, alguns surten referenciats de manera més o menys velada en el joc i altres poden encaixar perfectament en l'esperit amb el que va ser creat.

Revistes de còmics


L'aparició de les revistes de còmics per a adults amb històries de fantasia i ciència ficció (i en alguns casos amb els seus tocs d'erotisme) així com crítica social i humor negre, dutes a terme per guionistes i il·lustradors que es van atrevir a explorar nous camins en el nové art, va suposar una revolució els efectes de la qual se segueixen observant avui dia en tot tipus de manifestacions artístiques de la cultura popular.

Métal Hurlant i Heavy Metal


Aquesta revolució es va iniciar amb l'aparició de Les Humanoïdes Associés, editorial francesa creada per Jean Giraud ‘Moebius’, Jean-Pierre Dionnet, Philippe Druillet y Bernard Farkas, i la publicació al 1975 de les revistes Métal Hurlant i Heavy Metal (Lloc web oficial | Lloc web fan | Wikipedia), la seva encarnació nord-americana, al 1977.

En el seu recorregut fins a 1987 i el seu breu renaixement en el període comprès entre 2002 i 2004 Métal Hurlant s'ha caracteritzat per publicar històries en les que es posava un èmfasi especial en la complexitat gràfica, la imatgeria cinematogràfica i les històries surrealistes, a més a més tambè es van publicar articles sobre llibres i pel·lícules de ciència ficció així com ressenyes de música i videojocs.

La seva influència també es va acabar propagant al territori cinematogràfic, ja que els dissenys de la història curta The Long Tomorrow, amb guió de Dan O'Bannon i dibuixos de Moebius, van acabar influint en films com Alien (1979) (Moebius de fet va dissenyar els uniformes i les escafandres d'astronauta de la tripulació del Nostromo) i Blade Runner (1982).

La vida de Métal Hurlant va ser breu, però segons sembla tornarà a ser editada enguany a França.

2000 AD


El següent exemple a destacar dins d'aquest camp és sense cap mena de dubte la revista britànica 2000 AD (Lloc web oficial | Wikipedia), publicada per primer cop al 1977 i en la que han nascut personatges, com per exemple Judge Dredd o Strontium Dog, que a dia d'avui s'han convertit en clàssics de plé dret. A les seves pàgines han aparegut un gran nombre d'històries en les que es barregen la ciència ficció amb la crítica social i la sàtira més delirant de la mà de guionistes com Alan Moore i John Wagner i dibuixants com Brian Bolland, Carlos Ezquerra o Dave Gibbons entre molts d'altres.

Tant el Jutge Dredd, un dels principals defensors de la Llei a Mega-City One, com Johnny Alpha, protagonista de Strontium Dog i mutant caçador de recompenses, no desentonaríen en l'univers de Marte Satánico, de fet moltes de les seves històries podrien adaptar-se o servir d'inspiració per crear les vostres pròpies.

Per tenir una visió més completa de 2000 AD podeu consultar aquest article de la Wikipedia en anglès i el lloc web fan BARNEY -- Keeper of the 2000AD database.

Epic Illustrated i Epic Comics


Una altra revista que també s'hauria de fer esment és Epic Illustrated (1980 – 1986) i la seva succesora Epic Comics (1982 – 1996, amb un breu resorgiment al 2003). Totes dues van ser publicades per Marvel i oferien històries amb contingut explicit escapant al control del Comics Code Authority tal i com feien Métal Hurlant i Heavy Metal (de fet també van publicar històries que van aparèixer per primer cop en aquestes revistes), posteriorment es van dedicar a oferir sèries amb personatges com Dreadstar de Jim Starlin entre d'altres.

Per veure un llistat dels títols d'Epic Comics podeu consultar aquest article de la Wikipedia en en anglès).

El boom del còmic adult a Espanya


Pel que fa a Espanya el boom de les revistes de còmic per a públic adult dels anys 1967 a 1986 va suposar que també apareguessin la versió espanyola de Métal Hurlant (Tebeosfera: Nueva Frontera - Eurocomic, Devir i Norma Editorial | Wikipedia) i les revistes 1984 (Tebeosfera | Wikipedia) i la seva succesora Zona 84 (Tebeosfera | Wikipedia), publicades per Toutain Editor així com Cimoc (Tebeosfera | Wikipedia), que van publicar històries originals d'autors espanyols i traduccions d'històries d'autors estrangers, així com l'edició d'Epic Comics per part de Forum, Planeta-DeAgostini i més recentement Evolution Comics (Tebeosfera).

No obstant tot aquest panorama tan fructífer va entrar en declivi a finals de la dècada de 1980, fet que va suposar el tancament de capçaleres i editorials als anys següents.

Pel·lícules y sèries de televisió

Si les revistes de còmics han sigut una gran influència per la creació de Marte Satánico sense cap mena de dubte també ho han sigut les pel·lícules i les sèries de televisió. A continuació veureu recomanacions (tant les que fa Álvaro López al manual bàsic del joc i a l'entrada corresponent a la ressenya com meves) que en alguns casos també suposen el pas d'aquestes històries al mitjà audiovisual i algunes de les idees que el seu visionat em suggereixen.

++++ Heavy Metal (1981) ++++

++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


++++ Métal Hurlant Chronicles (2012 | 2014) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


++++ Love, Death & Robots (2019) ++++

++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Un dels exemples més clars són, evidentment, les pel·lícules i sèries televisives basades en les històries de les revistes Métal Hurlant i Heavy Metal (de fet un detall de l'adaptació cinematogràfica de 1981 apareix al mapa de la regió de Tarsis a Marte Satánico, sabéu quín és?).

++++ The Evil Dead (1981) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


A quí se li ocorre fullejar un llibre o escoltar una gravació d'origen desconegut dins d'una cabana abandonada als erms de Mart? Es que potser vol despertar els esperits dels que allí vivien?

++++ La Galaxia del Terror (1981) ++++

++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Als erms de Mart s'ha descobert una estructura piramidal i les autoritats del cap del Tità han decidit enviar un grup a investigar-la (evidentment és una mala idea...).

++++ Event Horizon (1997) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Si esteu planificant l'esploració d'una nau espacial desapareguda en estranyes circumstàncies, que ha tornat a aparèixer anys desprès i que amaga quelcom certament diabòlic al seu interior sense cap mena de dubtes aquesta és la vostra pel·lícula.

++++ Pitch Black (2000) ++++

++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Si tens la mala sort d'estavellar-te amb la teva nau pot costar-te molt tornar a casa, confies en els teus companys? què faras quan arribi la foscor més absoluta i algunes criatures surtin famolenques del seu cau?.

++++ Ghosts of Mars (2001) ++++

++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Els informes d'un assentament a Mart s'han aturat sense una raò aparent, quíns seran els valents (o els pringats) als que els hi tocarà anar a investigar el que ha passat?.

++++ Doomsday (2008) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Al cap del Tità s'ha desencadenat una epidèmia que transforma a la població en zombies i segons sembla l'única vacuna coneguda s'estava desenvolupant a Mart, ja sabem a qui li encarragarán la cerca, veritat?.

++++ Pandorum (2009) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


Us desperteu després d'una hibernació perllongada en una nau que havia sortit de la Terra abans de les Guerres Lluciferines, no recordeu ni qui sou ni que hi feu aquí, però hi ha alguna cosa que us inquieta encara més: s'escolten crits que fan fredat pels pasadissos i quelcom s'està aproximant a vosaltres...

++++ Dredd (2012) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


El Laberint de Brutícia està superpoblat i als seus carrers es cometen multiples delictes a quin pitjor, algú s'haurà d'encarregar de netejar-lo a conciència...

++++ Mad Max Fury Road (2015) ++++
++ Wikipedia | IMDB ++
------ +++ --- +++ ------


El transport de mercaderies pels erms de Mart es una empresa arriscada però lucrativa, quí desitja apuntar-se per prestar un servei d'escolta armada?

Música

Per acabar aquesta entrada us deixo amb algunes de les peces musicals que han inspirat a Álvaro López a l'hora de crear Marte Satánico junt amb la banda sonòra de Heavy Metal (1981).

++++ Banda sonora de Marte Satánico ++++


Youtube | Dop music

Troops of Doom, de l'àlbum Morbid Visions de la banda brasilera Sepultura (Lloc web oficial | Wikipedia)



Youtube | Dop music

África paga, de l'àlbum Agotados de esperar el fin de la banda espanyola Ilegales (Lloc web oficial | Wikipedia)



Youtube | Dop music

Protest and Survive, de la banda britànica Discharge (Lloc web oficial | Wikipedia)



Youtube | Dop music

Violent Pacification, de la banda nord-americana Dirty Rotten Imbeciles (D.R.I.) (Lloc web oficial | Wikipedia)



Youtube | Dop music

The Wizard, de la banda britànica Black Sabbath (Sitio web oficial | Wikipedia)
------ +++ --- +++ ------


++++ Banda sonòra de Heavy Metal (1981) ++++
Banda sonòra de Heavy Metal (1981) d'Elmer Bernstein (temes orquestrals) | Youtube
Banda sonora de Heavy Metal (1981) (temes heavy metal) | Youtube










Youtube | Dop music
Àlbum Fire of Unknown Origin, de la banda nord-americana Blue Öyster Cult (Lloc web oficial | Wikipedia)
------ +++ --- +++ ------


Propera entrada

A la propera entrada finalitzaré aquesta sèrie parlant d'altres jocs i suplements que poden usar-se amb Marte Satánico.

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:

Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario