Seguint amb el companion no oficial de Personas y dados que estic escribint amb aquesta sèrie d'entrades avui us parlaré de les llicències més usuals i alguns dels reglaments que es poden suar per crear els vostres jocs sense haver de començar de zero.
Per llegir la ressenya del llibre podéu seguir aquest enllaç i aquest altre per llegir l'entrada dedicada als recursos literaris i de disseny de jocs.
Tipus de daus
Imatges de daus de Peng (Domini públic) i Diacrítica (CC BY-SA 3.0) |
Pot ser el primer cop que sentiu a parlar dels jocs de rol o que hagueu arribat al blog per casualitat, si és així aquí teniu una petita explicació sobre els tipus de daus més comuns d'aquest tipus de jocs, que no son altra cosa que polièdres (majoritàriament sòlids platònics) que al llançar-los permeten a àrbitres i jugadors obtenir números aleàtoris que, junt amb el reglament dels jocs, determinen si els personatges tenen èxit en allò que es proposen fer.
D4 (dau de 4 cares)
Tetrahèdre De forma piramidal, aneu amb compte i no els trepitgeu amb els peus nus com si fossiu un hobbit (acostuma a fer força mal). |
|
D6 (dau de 6 cares)
Hexaèdre regular Els daus cúbics de tota la vida i que ja s'usaven en jocs com el parxís i la oca entre d'altres, les seves cares poden tenir punts o números tot i que en alguns casos poden ser altres simbols o estar buits (com saria el cas dels daus de Fudge i Fate, que tenen dues cares marcades amb el símbol +, unes altres dues amb el símbol - i altres dues buides). |
|
D8 (dau de 8 cares)
Octaèdre regular Acostumen a veure's comunment a les formes cristallines de la naturalesa, com per exemple els diamants. |
|
D10 (dau de 10 cares)
Trapezoèdre pentagonal S'acostumen a usar per realitzar tirades de percentatge (amb dos daus de colors diferents per a desenes i unitats) i en un principi no eren un dels daus més comuns (tot i que van ser patentats als EEUU al 1906), de fet Mike Pondsmith (autor del joc de rol Cyberpunk) explica en aquest fil d'un dels forums de rpg.net que els primers que va usar van ser importats des de Japó i eren un remanent dels daus usats per la Marina Imperial Japonesa de la Segona Guerra Mundial en els seus jocs de guerra. |
|
D12 (dau de 12 cares)
Dodecaèdre regular Un exemple curiós de dodecaèdre, la funció del cual ens es desconeguda avui dia, és el dodecaèdre romà. |
|
D20 (dau de 20 cares)
Icosaèdre regular És el dau per excelència que s'usa a totes les tirades bàsiques de jocs com ara Dungeons & Dragons iels retroclons OSR, també és possible trobar a la naturalesa virus amb aquesta forma així com diversos exemples de daus usats per les pràctiques adivinatòries durant l'època de la Grècia i la Roma clàssiques, com els que hi ha a les col·leccions del Museu Metropolità d'Art de Nova York (1 i 2) |
Llicències
Abans de recomanar-vos reglaments que pogueu usar com a base per crear els vostres jocs crec que és important tenir clar el següent (i que consti que nos soc advocat, només estic usant el sentit comú): una cosa és preparar una sessió de rol per als vostres amics a casa vostra o en el club del que formeu part, usant els jocs que heu comprat i barrejant conceptes, mecàniques i històries (quelcom que s'acostuma a fer sovint) i una altra molt diferent és el que pot fer un autor que en comptes de crear el seu propi sistema vulgui usar el d'un reglament ja publicat como a motor del joc que està creant i tingui previst obtenir un benefici econòmic per la seva venda.
Això ens porta a una pregunta que sempre acaba apareixent en els cercles del creatius de jocs de rol: les mecàniques dels jocs están subjectes a copyright?, son patentables? La resposta és que les mecàniques propiament dites no ho son (no es pot, per exemple, patentar la idea de llançar un dau per obtenir un resultat aleatori), el que sí que pot estar subjecte a una patent son els texts amb els que s'expliquen aquestes mecàniques dins del joc (quelcom que Jorge Coto Bautista explica clarament a la plana 9 de Personas y dados), per tant acostuma a ser una mala idea copiar literalment aquests texts a la nostra obra si no s'ha obtingut previament el permis del poseïdor dels drets (l'autor o l'editorial) ja que es pot incorrer en un plagi que lògicament pot donar-li molts problemes al creador que ho intentés.
Qué pot fer llavors el dissenyador de jocs si vol usar unes mecàniques d'una altre joc que li agradin? Té diverses opcions:
- Preguntar-li directament a l'autor del joc per obtenir el seu permís (una cosa que pot ser relativament senzilla en el cas de creadors independents).
- Explicar en el joc aquestes mecàniques sense usar les mateixes paraules que el reglament que ens isnpira.
- Recorrer a un joc les mecàniques del qual estiguin disponibles sota una llicència que permeti la seva reutilització.
Aquest últim punt és el que em porta a parlar dels tipus de llicències més comunes a les que els dissenyadors de rol es poden acollir i que paso a enumerar a continuació:
-
Open Gaming License (OGL)
La editorial Wizards of the Coast (Wikipedia | Lloc web) van començar a oferir la 3ª edició de Dungeons & Dragons sota la Open Gaming License (OGL) v1.0 l'any 2000, permetent que qui vulgui pugui usar part dels continguts del joc per crear suplements i obres derivades.
Aquesta llicència ajuda a determinar:- El contingut de joc obert (Open Gaming Content, OGC) que pot ser reutilitzat en les vostres creacions
- El contingut no obert, que es considerarà Identitat de Producte (Product Identity, PI i que estarà protegit per la llicència que decideixi el creador del material del joc (normalment serà una llicència tancada que no permetrà el seu ús)
Des de gener de 2016 Wizards of the Coast ofereix la 5ª edició de Dungeons & Dragons sota la OGL v.01a i també hi ha altres editorials i grups creatius que han aprofitat aquesta llicència per donar l'oportunitat a altres d'usar els seus productes en la creació de jocs. -
Creative Commons (CC)
Aquesta organització sense ànim de lucre (Wikipedia | Lloc web) fundada l'any 2001 es dedica a la promoció de l'accès a la cultura i a l'educació i a expandir el rang d'obres creatives sobre les que d'altres poden crear legalment obres derivades.
Aquestes llicències están constituides per la combinació de 4 mòduls:- Attribution | Atribució (BY): cal la referència a l'autor general de l'obra.
- Share Alike | Compartir Igual (SA): permet les obres derivades usant la mateixa llicència o similar.
- Non-Commercial | No Comercial (NC): obliga a que l'obra derivada no sigui usada amb finalitats comercials.
- No Derivative Works | No Derivades (ND): no es permet modificar l'obra de cap manera.
Els mòduls anteriors, junt amb l'opció especial CC0 ("Sense drets reservats"), dona lloc a les següents llicències:- CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)
- Attribution | Atribució (CC BY)
- Attribution Share Alike | Atribució-CompartirIgual (CC BY-SA)
- Attribution NoDerivatives | Atribució-NoDerivades (CC BY-ND)
- Attribution Non-Commercial | Atribución-NoComercial (CC BY-NC)
- Attribution Non-Commercial Share Alike | Atribució-NoComercial-CompartirIgual (CC BY-NC-SA)
- Attribution Non-Commercial No Derivatives | Atribución-NoComercial-NoDerivades (CC BY-NC-ND)
File:Creative Commons Semaforoa.svg
de Marko Txopitea "Txopi" (CC0 1.0)
Copyright (Drets d'autor)
Copyleft
Anticopyright
Obres Culturals Lliures -
Llicències GNU (GPL i GFDL)
Aquestes llicències estan promogudes per la Free Software Foundation (Wikipedia | Lloc web), una fundació sense ànim de lucre fundada per Richard Stallman (Wikipedia | Lloc web personal), responsable de la col·lecció de programari GNU (Wikipedia | Lloc web).
Tot i que s'acostumen a usar en l'entorn del programari lliure (tot el que pot ser estudiat, modificat i utilitzat lliurement per a qualsevol finalitat i redistribuït amb canvis i millores) en alguns casos també s'ha obert pas fins al món dels jocs de rol.
Les llicències en la seva versió actual sén les següents: -
Altres llicències
Algunes editorials i grups creatius han preparat llicències pròpies per permetre la reutilització dels continguts dels seus reglaments, com s'aparten de les llicències generals que he comentat anterioment i són molt espexífiques (acostumen a demanar que l'autor que estigui interessat es posi en contacte amb ells) les comentaré breuemtn quan sigui necessari.
A més a més de l'informació anterior també us pot interessar consultar els següents enllaços si voleu ampliar informació sobre aquests temes (també podeu consultar amb un advocat en cas de ser necessari):
-
Articles sobre el copyright de regles i jocs:
- U.S. Copyright Office: Copyright Registration of Games (FL 108) (Copia a Archive.org)
- FAQ: Can I copyright my game?
- Games and copyright
- Copyright and role-playing games
- Game Design Copyright: What You Can & Can’t Protect, and How To Protect Your Own Game
- Can I use existing game mechanics in my own designs?
- “Pwnership”: Is copyright appropriately equipped to handle videogames?: An evaluation of the European legal framework for the protection of creative works in video-games. (més concretament la plana 36 del pdf descarregable).
- Games and Other Uncopyrightable Systems
- Data and copyright (concretament la pregunta "Is a collection or compilation of different data a work?")
- Court Rules in Favor of Cloned Tabletop Game And What It Means For You
- The Importance of the Intellectual Property in the Gaming Industry
- Texas court affirms game mechanics not protected under copyright law
- MythBusting: Game Design and Copyright, Trademarks, and Patents (US Law) Are game mechanics/dice systems copyrighted or public domain?
-
Articles sobre la OGL:
- FAQ: Open Game License
- Is it legal to design and publish a game with D&D's ability scores?
- Frylock's Geekery - Part 1: Copyrightability of #RPG Stat Blocks
- Frylock's Geekery - Part 2: Copyrightability of #RPG Abilities and Spells
- Frylock's Geekery: Part 3 - The Damage Done by the Otherwise Ineffectual Open Gaming License
- Frylock's Geekery - Part 3.5: A Mild Retraction That Makes Matters Worse for #WotC
- Frylock's Geekery - Part 4: FAQ/FRI
Reglaments per usar en els vostres jocs
Un cop repassades les llicències més usuals finalment us ofereixo un llistat de reglaments de diversos estils que poden usar-se com a base dels vostres jocs.
El llistat següent està dividit per les categories segons el tipus de mecànica general que usen i en cad auna de les entrades consta el seu nom, ón es poden obtenir, l'idioma en el que estan escrits i la llicència sota la que estan disponibles.
No hi són totes les possibilitats existents però hi ha un nombre més que suficient per començar a treballar en el vostre joc (per veure un llistat molt més extens podéu consultar Tabletop Games (Common Content), Tabletop Games (Libre) i els jocs que surten llistats a Sinergia de rol).
Dungeons & Dragons, D20 i OSR ◄◄◄◄
Des de que Wizards of the Coast va començar a oferir la versió 3.1 de Dungeons & Dragons sota la OGL fins la versió 5.1, la més actualitzada, han anat apareixent diversso llocs web oferint els diferents Source Reference Documents (SRD) que expliquen tant les seves mecàniques bàsiques com els seus derivats i també s'ha vist un renaixement certament important de les primeres versions del joc aprofitant aquesta llicència per oferir els anomenats retroclons dins del moviment Old School Renaissance (OSR) així com jocs de tot tipus.
-
SRD de la 5º edició de Dungeons & Dragons
La versió més actualizada de Dungeons & Dragons.
Llicència: OGL
Disponible a:-
Wizards of the Coast
Idioma: anglès. -
DND Beyond (basic rules)
Idioma: anglès. -
The Hypertext d20 SRD (5e d20 System Reference Document)
Idioma: anglès. -
5th edition SRD
Idioma: anglès. -
Nosolorol
Idioma: castellà.
-
Wizards of the Coast
-
SRD de versions anteriors de Dungeons & Dragons i reglaments d20 similars
Versions anteriors de Dungeons & Dragons (3.5, etc.) així com altres implementacions de reglaments d20.
Llicència: OGL
Disponible a:-
d20 System Archive (Wizards of the Coast)
Idioma: anglès. -
d20srd.org
Idioma: anglès. -
Dungeons & Dragons Wiki
Idioma: anglès. -
D&D Wiki
Idioma: anglès. -
d20 resources
Idioma: anglès. -
d20 modern SRD
Idioma: anglès. -
13th Age SRD
Idioma: anglès. -
d20 Hero SRD
Idioma: anglès.
-
d20 System Archive (Wizards of the Coast)
-
Retroclons, altres jocs i materials derivats
Jocs i suplements basats en les diferents versions de Dungeons & Dragons.
Llicència: OGL
-
Principia Apocrypha
Recopilació dels "principis" d'estil que acostumen a donar-se en els jocs OSR (no és un joc propiament dit, considereu-lo com una guia sobre el que s'espera trobar en auqest tipus de jocs).
Idiomes: anglès | castellà. -
Bestioles i Brivalls de Josep Torra.
Tot i que les mecàniques de joc están disponibles sota la OGL la obra en el seu conjunt es troba disponible sota la llicència CC BY-NC-SA 4.0.
Idioma: català. -
Eirendor
Tot i que les mecàniques de joc estan disponibles sota la OGL l'univers de joc es troba disponible sota la llicència CC BY-SA 4.0.
Idioma: castellà. -
Eirendor - Ayudas
Idioma: castellà. -
Aventura!
Idioma: castellà. -
Aventura! - Ayudas
Idioma: castellà. -
Labyrinth Lord: Revised Edition (no-art version)
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
Advanced Edition Companion (Labyrinth Lord, no-art version)
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
Mutant Future
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
Apes Victorious (no art)
Disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
OSRIC
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
Monsters of Myth
Idioma: anglès. -
Basic Fantasy RPG 3rd Edition
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
Iron Falcon Rules for Classic Fantasy Role-Playing
Idioma: anglès. -
Swords & Wizardry Core Rules
També disponible com a SRD online.
Idioma: anglès. -
Dark Dungeons X
Idioma: anglès. -
BLUEHOLME™ Prentice Rules
Idioma: anglès. -
For Gold & Glory 2e Core Rules
Idioma: anglès. -
LotFP Rules & Magic Free Version
Idioma: anglès. -
LotFP Referee Book (old Grindhouse Edition)
Idioma: anglès. -
Ruinations of the Dust Princess
Idioma: anglès. -
Jernhest
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: castellà. -
Microlite20 RPG Collection (2020 Edition)
Idioma: anglès. -
Marte Satánico: Libro básico | Satanic Mars: Basic rulebook
Idiomes: castellà anglès -
Cascade Failure
Idioma: anglès. -
Esper Genesis Basic Rules
Idioma: anglès. -
Esper Genesis Game Master's Basic Rules - FREE
Idioma: anglès. -
OWB001: WWII: Operation WhiteBox (FREE)
Idioma: anglès. -
A 5E Primer to Pistols
Idioma: anglès. -
A 5E Primer to Shotguns
Idioma: anglès. -
A 5E Primer to Rifles
Idioma: anglès. -
A 5E Primer to Machine Guns
Idioma: anglès. -
A 5E Primer to Explosives
Idioma: anglès. -
Vieja Escuela
Sèrie de jocs de rol iniciada per grapas y mapas. Tot i que el contingut de joc es considera OGL totes les imatges, maquetació i el nom Vieja Escuela (i els seus derivats) son considerats Product Identity i son oferts sota llicència CC BY-NC-SA 4.0.
Tot i que a continuació ofereixo uns quants enllaços a aquests jocs també us pot interessar veure el llistat que apareix a Sinergia de rol.-
Vieja Escuela: el juego de rol
Idiomes: castellà | català | galleg | euskera | francés | portugués | anglès. -
Catálogo ilustrado de razas singulares
Idioma: castellà. -
Vieja Escuela Pulp!
Idiomes: castellà | català | anglès. -
Vieja Escuela Cyberpunk
Idioma: castellà. -
Vieja Escuela: Salvaje Oeste
Idioma: castellà. -
Nuestro Último Verano
Idioma: castellà. -
Vieja Ciudad
Idioma: castellà. -
Vieja Estrella
Idioma: castellà. -
Vieja Escuela Peplum
Idioma: castellà. -
¡Arrr! Vieja Escuela Piratas
Idioma: castellà. -
Vieja Escuela Zombies
Idioma: castellà.
-
Vieja Escuela: el juego de rol
-
Principia Apocrypha
-
SRD de Pathfinder
SRD del joc de rol Pathfinder editat per Paizo (derivat de Dungeons & Dragons 3.5).
Llicència: OGL
Disponible a:-
Legacy Pathfinder Reference Document
Idioma: anglès. -
Archives of Nethys
Idioma: anglès. -
d20PFSRD
Idioma: anglès. -
The Hypertext d20 SRD (Pathfinder Roleplaying Game Reference Document)
Idioma: anglès.
-
Legacy Pathfinder Reference Document
-
Dominion Rules
Aquest joc de fantasia medieval té una certa semblança amb tots els exemples anteriors però les seves mecàniques estan basades en les tirades de daus de 12 cares (d12) i ofereix regles de combat detalladfes.
En comptes d'estar ofert sota la OGL el joc té una llicència pròpia, la Dominion Rules Licence (DRL), que permet a tots els interessats la distribució i modificació del reglament així com la creació d'obres derivades.
Les regles i altres documents poden trobar-se a la secció de descàrregues.
Idioma: anglès. -
Gods & Monsters
Aquest altra joc també és de tempatica medieval fantpastica i segons el seu autor té un cert grau de compatibilitat amb Advanced Dungeons & Dragons 1ª y 2ª edicions i el Dungeons & Dragons original.
La llicència GNU FDL permet a tothom que hi estigui interessat la modificació i distribució del joc sota la mateixa llicència, també es pot tornar a publicar usant la llicència CC-BY-SA.
Idioma: anglès.
Circe
Per acabar aquest apartat tenim Circe (gràcies a Archive.org), un altre joc d'estètica medieval fantàstica sota llicència GNU FDL que usa daus de 10 cares (d10), 20 cares (d20) i fins i tot de 30 cares (d30) i té un complert conjunt d'habilitats.
Idioma: anglès.
D100 ◄◄◄◄
Un altre tipus de jocs, molt populars pel que fa a les seves mecàniques, son aquells en els que els personatges usen habilitats expresades com a percentatges (per exemple: Arqueologia 75%) i el seu ús es resol normalment amb una tirada de 2 daus de 10 cares (d10), un per a les desenes i l'altre per a les unitats, si s'obté una tirada que sigui igual o menor al percentatge de l'habilitat (un cop sumats o restats els modificadors segons la dificultat de l'acció) el personatge haurà tingut èxit.
-
Chaosium - Basic Roleplaying
EStà subjecte a la llicència BTP Open Gaming License, Versió 1.0 (molt semblant a la llicència OGL estandard), per tenir més informació sobre aquesta podéu consultar aquest enllaç, per a detalls sobre llicències (fans i comercials) podéu consultar aquest altre.
Idioma: anglès. -
Generic Old-school Roleplaying Engine (GORE™)
Disponible sota la llicència OGL i amb una llicència gratuïta que permet crear continguts de tercers que siguin compatibles amb GORE™ i altres jocs que usen una mecànica basada en percentils o similars.
Idioma: anglès. -
Cthulhu d100
Disponible sota la llicència OGL, la Edició Providence està disponible des de la secció de descàrregues de Shadowlands Ediciones i la edició anterior, de Three Fourteen Games, està disponible des de DriveThruRPG i Sinergia de rol.
Idioma: castellà. -
Mythras Imperative | Mythras Imperativo
Document amb les regles bàsiques del juego Mythras que es pot descarregar i distribuir gratuïtament, podent-se usar com a base de jocs propis gràcies a la Mythras Gateway License, per saber-ne més detalls és necessari posar-se en contacte amb The Design Mechanism o amb 77Mundos, la editorial amb la llicència de publicació a Espanya (a la descàrrega en tots idiomes s'inclouen les dades de contacte necessaris per tractar totes les qüestions relacionades amb la llicència).
Idiomes: anglès (secció de descàrregues de The Design Mechanism) | castellà (secció de descàrregues de 77Mundos). -
Revolution D100
Sistema de joc universal disponible sota la llicència OGL.
Idioma: anglès. -
Hardboiled
Sistema de joc dirigit a les aventures policiaques i d'investigació, disponible sota llicència CC BY-SA 4.0
Idioma: castellà. -
Renaissance - D100 black powder SRD
Sistema de rol gratuït disponible sota la OGL per a jocs de fantasia i històrics a l'època de les armes de pólvora negra.
Idioma: anglès. -
Action D100
Sistema de joc universal disponible sota llicència CC BY 4.0.
Idioma: castellà
D6 | reserves de daus ◄◄◄◄
Un altre dels sistemes de joc més comuns és aquell en el que les tirades consisteixen en llançar un conjunt de daus, freqüentment de 6 cares (d6), i es compara la suma dels resultats amb un número de dificultat que s'ha d'igualar o superar per tenir èxit:
-
OpenD6
OpenD6 és el sistema hereu del primer juego de rol d' Star Wars, editat per West End Games al 1987. Després de la compra de WestEnd Games per part de Nocturnal Media i el seu acord amb Gallant Knight Games s'espera el desenvolupament d'una nova versió d'aquest reglament.
El sistema va ser alliberat sota llicència OGL fa anys i és fàcil de trobar llocs web que facilitin continguts (regles i pdfs) sota aquesta llicència, també s'han creat alguns jocs que simplifiquen i/o adapten les seves mecàniques:-
The openD6 Project
Idioma: anglès. -
OpenD6 Wiki
Idioma: anglès. -
OpenD6 - Open Game Content
Idioma: anglès. -
Crosstimbershaven.com - West End Games Open D6 Digital books
Idioma: anglès. -
Cinema 6
Idioma: anglès. -
Cinema 6 (OpenD6 wiki)
Idioma: anglès. -
Azamar the RPG
Idioma: anglès. -
Azamar the RPG - Core Supplement
Idioma: anglès. -
Westward Basic
Idioma: anglès. -
d6 magazine
També disponible com a descàrrega des de la web de la seva editorial.
Idioma: anglès. -
Mini Six
Idiomes: anglès | castellà. -
Lil6 (free version)
Idioma: anglès.
-
The openD6 Project
-
Traveller i derivats
Un altra dels jocs importants, famosos i amb una llarga història al darrera, és Traveller, un dels primers jocs de ciència ficció i viatges espacials. Traveller ha gaudit d'unes quantes edicions i variants en diverses editorial, incloent l'aparició sota llicència OGL d'una primera edició de Mongoose Publishing que ha donat lloc a l'aparició de diversso SRD, clons i variants amb el pas dels anys que comunment es coneixen com a 2D6 SF Roleplaying:-
Traveller SRD
Disponible en els següents enllaços:-
Traveller SRD 1.1 (OGN)
Idioma: anglès. -
Traveller SRD 1.1
Idioma: anglès.
-
Traveller SRD 1.1 (OGN)
-
Cepheus Engine
-
Cepheus Engine SRD
SRD disponible com a lloc web i com a repositori de Github.
Idioma: anglès. -
Cepheus Engine System Reference Document
Idioma: anglès. -
Cepheus Engine SRD, Modifiable Version
Idioma: anglès. -
Cepheus Engine Vehicle Design System
Idioma: anglès. -
Cepheus: Faster Than Light!
Idioma: anglès. -
Cepheus: Faster Than Light, Editable Version
Idioma: anglès. -
Trauma Surgery for the Cepheus Engine
Idioma: anglès. -
Cybernetics for the Cepheus Engine
Idioma: anglès. -
Belting
Idioma: anglès. -
Near Space
Idioma: anglès.
-
Cepheus Engine SRD
-
Universal Machine
Compatible amb el Cepheus Engine.
-
Skills List (1e)
Idioma: anglès. -
Skills List (2e)
Idioma: anglès. -
Skills List (2d6)
Idioma: anglès. -
Advantage and Disadvantage (2e)
Idioma: anglès.
-
Skills List (1e)
-
Zozer Games
Compatible amb el Cepheus Engine.
-
1970s 2D6 RETRO RULES
Idioma: anglès. -
Camp Cretaceous
Idioma: anglès. -
Hostile Tool-Kits
Idioma: anglès. -
Modern War: Gun Conversion
Idioma: anglès.
-
1970s 2D6 RETRO RULES
-
Traveller SRD
-
Fudge | Fate
Fudge, creat per Stephan O'Sullivan i publicat al 1995 com un sistema senzill de tipus universal, està disponible sota llicència OGL amb el corresponent SRD.-
Fudge System Reference Document
Idioma: anglès. -
All Fudge Files
Idioma: anglès. -
Fudge RPG TiddlyWiki
Idioma: anglès. -
Fudge Lite
Idioma: anglès. -
Fudge On The Fly
Idioma: anglès. -
Fudge DS
Idioma: castellà. -
Fudge online
Idioma: castellà. -
Jocs guanyadors del CreaFUDGE I
-
BOSQUE
Idioma: castellà. -
Spirit of the Dale
Idioma: castellà. -
HISPANIA
Idioma: castellà.
-
BOSQUE
-
altres jocs participants en el CreaFUDGE I
Idioma: castellà.
Fate és el sistema genèric creat per Evil Hat Productions a partir del reglament de Fudge i com a afegits del sistema inclou entre d'altres l'ús dels Aspectes (una manera de descriure una qualitat única d'un personatge, objecte, lloc o situació). Aquesta iteració del joc també està present de diverses maneres (Fate Accelerated, Fate Core i Fate Condensed).
Fate està disponible sota dos tipus de llicències: CC BY 3.0 i OGL (els enllaços anteriors us porten als diversos SRD amb la llicència corresponent), per veure una una guia actualitzada a 2021 del que es pot fer amb les llicències també podeu consultar el document Fate Versions Guide: Varieties, Differences, Licensing, and Recommendations (disponible a Evil Hat i a DriveThruRPG).-
Resources - Fate
Descàrregues de recursos de Fate (incloent versions antigues dels reglaments).
Idioma: anglès. -
Fate Core - Downloads
Descàrregues actualitzades dels reglaments.
Idioma: anglès (algun també en castellà). -
Fate SRD
SRD de Fate amb les regles bàsiques, de Fate Worlds i de Worlds of Adventure.
Idioma: anglès. -
Diaspora SRD
Diaspora és un joc de ciència ficció que permet crear universos on jugar amb les regles de Fate.
Idioma: anglès. -
Fate SRD - Fate Condensado en español
També disponible com a descàrrega en pdf y epub.
Idioma: castellà -
Descàrregues a DrivethruRPG
-
Fate Core System | Fate Básico
Idiomes: anglès | castellà. -
Fate Accelerated Edition
Idiomes: anglès | castellà. -
Fate Condensed
Idioma: anglès. -
Fate Accelerated/Core Conversion Guide
Idioma: anglès. -
Fate System Toolkit
Idioma: anglès. -
Spirit of the Century
Idioma: anglès | castellà. -
FreeFATE (English)
Idioma: anglès. -
Ultra Accelerated (One Page RPG)
Idioma: anglès. -
FREE d20 to FATE Conversion Guide
Idioma: anglès.
-
Fate Core System | Fate Básico
-
Descàrregues a Nosolorol
-
Fate Básico (veure apartat Descargas)
Idioma: castellà. -
Fate Acelerado (veure apartat Descargas)
Idioma: castellà.
-
Fate Básico (veure apartat Descargas)
-
Fudge System Reference Document
-
Cacería de Bichos (CdB) | Cdb Engine
Cacería de Bichos ha sigut creat per Pablo Jaime “Zonk-PJ” Conill Querol i està inspirat en les mecàniques de Fudge i Fate i està disponible sota llicència OGL.
-
CdB: Manual del Cazador
CdB: Manual del DJ
CdB: Material de ayuda
El seu succesor, CdB Engine, és un sistema de joc universal amb mecàniques de joc clarament inspirades pels jocs de ciencia ficció 2D6 amb elements de Fate i està disponible sota llicència CC BY-SA 4.0.
- CdB Engine: Manual del jugador
- Cdb Engine: Manual del Director de Juego
- CdB Engine: Manual de Equipo y Vehículos
- CdB Engine: Ayudas de Juego
- CdB Engine: Magia Vanciana
- CdB Engine: Objetos Mágicos
- CdB Engine: Combate Avanzado
- CdB Engine: Criaturas Volumen 1
- CdB Engine: Criaturas Volumen 2
- CdB Engine: Criaturas Volumen 3
-
CdB: Manual del Cazador
-
Walküre
Joc ucrònic creat per Pablo Jaime “Zonk-PJ” Conill Querol i el grup creatiu Aventureros Errantes de la Marca del Este i ofert sota llicència CC BY-SA 4.0.
Idioma: castellà. -
Powered by the Apocalypse (PbtA)
Aquest és un cas que s'aparta del que portem vist fins ara en el sentit que els creadors del joc Apocalypse World (Wikipedia | Lloc web), D. Vincent Baker i Meguey Baker, permeten que es dissenyin jocs inspirats en aquest sempre que no es copiïn les seves paraules. Per tant és possible trobar uns quants jocs sota la denominació Powered by the Apocalypse (PbtA) que aprofiten aquest permís tal i com es pot veure aquí i en els projectes que apareixen en els forums de Lumpley Games.
I quín és el mecanisme bàsic dels PbtA? Doncs una cosa semblan a això:
Tirada: 2d6 + la puntuació de l'atribut o l'habilitat usada 10+ El personatge jugador té éxit (i pot ser que fins i tot obtingui una avantatge per que vulgui fer després) 7-9 El personatge jugador ho aconsegueix, tot i que hi haurà alguna dificultat d'algún tipus que li complicará una mica la vida 6- El personatge jugador no ho aconsegueix i a més a més hi hauran conseqüències que faran que la seva vida sigui bastant més complicada
Si voleu veure alguns exemples de jocs que segueixin la filosofía PbtA podeu consultar els següents enllaços:
-
Apocalypse World
El joc original que ho va iniciar tot, la 1ª versió del qual es pot descarregar gratuïtament.
Idiomas: anglès | castellà -
Dungeon World
Un joc de rol que uneix Dungeons & Dragons amb les mecàniques PbtA i que s'ofereix sota llicència CC BY 3.0.
Idioma: anglès (Descàrregues a Dungeon World | Descàrregues a Github). -
Ironsworn
Un joc de rol de temàtica medieval fantàstica que usa daus de 10 cares (d10) i de 6 caras (d6) i que dona suport a la possibilitat de jugar en solitari. El joc està disponible sota dos tipus de llicències segons el tipus de creacions que volguem fer: CC BY-NC-SA 4.0 per a creacions gratuïtes (ens permet usar tot el contingut del llibre) i CC BY 4.0 per a creacions comercials (ens permet usar el contingut del SRD).
Idioma: anglès (Descàrregues del lloc web | DriveThruRPG).
-
Apocalypse World
-
Frágil
Joc postapocalíptic creat pels Hermanos Juramentados de la Espada Negra i disponible sota llicència CC-BY-SA 4.0, les regles es poden consultar online i també es pot generar un arxiu epub per descarregar-lo.
Idioma: castellà. -
Rápido y Fácil
Sistema universal que usa daus de 10 cares (d10) i es troba disponible sota llicència CC BY-SA 3.0.
La versió més actualitzada es troba a la secció de descàrregues, per veure els desenvolupaments derivats es pot consultar l'aparat Juegos y grupos.
Idioma: castellà. -
Year Zero Engine
Ès el sistema que Fria Ligan usa en jocs com Coriolis. Es troba disponible sota llicència OGL i es pot descarregar des del forum de la editorial i també es pot trobar en format HTML aquí.
Idioma: anglès. -
Cybersalles
Un joc que barreja els mosqueters, el cyberpunk i un món postapocalíptic ofert sota llicència CC BY-SA 4.0, també es pot descarregar des del lloc web de la editorial.
Idioma: castellà. -
Osprey
Osprey és un sistema universal bastant semblant a l'OpenD6, ja que també usa reserves de dasu de 6 cares, i que sembla que encara està sota desenvolupament. El joc està disponible sota la llicència GPL.
Una versió antiga del joc pot trobar-se en aquest enllaç recuperat mitjançant Archive.org
Idioma: anglès.
Savage Worlds ◄◄◄◄
Per últim, tot i que no menys important, us parlaré d'un sistema ideal per a sessions de joc trepidants que busquen imitar els tòpics del cinema d'acció: es tracta de Savage Worlds de Pinacle Entertainment, publicat a Espanya per HT Publishers.
Pinacle Entertainment permet crear material propi per a Savage Worlds sempre que es respectin les llicències i condicions de la editorial: En tots dos casos, si voleu vendre les vostres obres haureu de llegir les condicions exposades a l'apartat Ases (Aces en anglès).
Si us interessa conèixer el funcionament de Savage Worlds també disposeu de les descàrregues següents:
Descàrregues en anglès Descàrregues en castellà
Proper lliurament
Espero que els llistats de sistemes de jocs i reglaments que us he donat en aquesta entrada us siguin útils quan desitgeu crear el vostre propi joc, a la propera entrada us parlaré de programaris informàtics que poden ajudar als dissenyadors de jocs de rol.
Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English
Quina brutalitat d'immens mega-hiper-recull que t'has currat! Gràcies!
ResponderEliminarDe res! Tant de bo sigui útil per a tothom que desitgi posar-s'hi.
Eliminar