Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

miércoles, 23 de abril de 2025

Sant Jordi 2025

Sant Jordi 2025: Un caballero con armadura montado en un caballo, con libros y rosas delante y un fondo con una rejilla hexagonal y lo que parece fuego, con el texto Sant Jordi 2025 impreso encima.
Sant Jordi 2025

Y este mes de abril de 2025 el blog ya cumple 14 años corriendo por Internet (sí, ya se que la actividad no está siendo tan frecuente como antes, pero voy haciendo cosas como ya habéis podido ver últimamente).

El caso es que la entrada de aniversario de este año será más especial que la de otras veces, ya que ha coincidido con unos cuantos hechos suficientemente interesantes…

Revista Sapiens: Los caballeros de Sant Jordi | Los juegos de rol históricos

Portada de la revista Sapiens número 277: Un caballero cargando en un torneo
Portada de la revista Sapiens número 277

La revista catalana Sapiens (Web | Wikipedia), dedicada a la divulgación histórica, que se publica de manera mensual desde el año 2002 y que, como siempre, está llena de todo tipo de información interesante. Este mes de abril tiene dos artículos que han atraido especialmente mi atención:

El artículo de portada Els cavallers de Sant Jordi, escrito por el historiador y medievalista alemán Cornel-Peter Rodenbusch (Instagram | UPF | Faberllull), nos presenta las cofradías de Cataluña que tienen a Sant Jordi como patrón, siendo la Cofradía de Sant Jordi de Barcelona, surgida en el siglo XIII y encargada la de llevar a cabo las justas que se celebraban en la plaza del Born, la protagonista del artículo. En el artículo se describe de manera resumida cómo eran las celebraciones de un día de justas en las que se honraba al santo, las distintas pruebas que podían haber y las distintas clases de caballeros que participaban.

Portada de Misèries i Malaurances: grabado antiguo de una fortaleza sometida a asedio
Portada de Misèries i Malaurances

Por otra parte el artículo Jocs de rol: la història en mans dels daus ofrece a los lectores una breve introducción a los juegos de rol mediante una sesión del juego Misèries i malaurances - Llibre 1: jugar a rol a la França de 1648 (Tienda online de Mel Negra | Itch.io), el juego Miseries & Misfortunes escrito por Luke Crane y traducido al catalán y publicado por Mel negra.

Además de esto el artículo también ofrece otra información sobre los juegos de rol publicados en catalán por editoriales del sector y grupos creativos.

Viendo estas coincidéncias y que precisamente en el aniversario pasado publiqué el juego El Paladí Errant (que podéis encontrar como descarga gratuita en itch.io he decidido que puede ser muy interesante profundizar en el mundo de las justas medievales para escribir un juego sobre el tema.

De izquierda a derecha: primeras páginas del Tirant lo Blanch, The Knight y portada de Dominion Rules
De izquierda a derecha: primeras páginas del Tirant lo Blanch, The Knight y portada de Dominion Rules

Ya he empezado a investigar con la ayuda del Fediverso tal y como se puede ver aquí, aquí y aquí y también estoy empezando a buscar literatura especializada, pero ya os puedo avanzar que entre otras fuentes de inspiración habrá Tirant lo Blanch de Joanot Martorell y The Knight’s Tale , que forma parte de los Cuentos de Canterbury escritos por Geoffrey Chaucer.

Como mecánica de juego usaré Dominion Rules (Web | Wikipedia, que tiene una licéncia permisiva desde mucho antes que Wizards of the Coast decidieran dar el paso, que permite crear contenido derivado y variantes de sus reglas (pudiendo incluso crear juegos nuevos), y que iré subiendo a itch.io para crear un juego que estará disponible en catalán, castellano e inglés.

La Pesanta, l’IEP y el Necronomicon

Logotipo del Institut d'Estudis Primigenis
Logotipo del Institut d'Estudis Primigenis

Por cierto, si os acordáis de la entrada del sábado pasado, os hablé de La Pesanta y el Institut d’Estudis Primigenis (que ayudé a poner en marcha), pues bien: hoy, por Sant Jordi, publica el documento con La História del Necronomicon (1927) en una traducción al catalán en la que también ayudé supervisándola (no tengáis mucho miedo esta noche…☺).

Chibi Cthulhu creado por Håkan Ackegård
Chibi Cthulhu creado por Håkan Ackegård

Esta entrada también está disponible en los siguientes idiomas:
Català English

Sant Jordi 2025

Sant Jordi 2025: Un cavaller amb armadura muntat en un cavall, amb llibres i roses al davant i un fons amb una reixeta hexagonal i el que sembla foc, amb el text Sant Jordi 2025 imprés a sobre.
Sant Jordi 2025

I aquest mes d’abril de 2025 el blog ja fa 14 anys que corre per Internet (sí, ja se que l’activitat no està sent tan freqüent com abans, però vaig fent com ja heu pogut veure darrerament).

El cas es que la entrada de l’aniversari d’enguany serà més especial que la d’altres vegades, ja que s’ha donat l’avinentesa de coincidir amb uns quants fets prou interessants…

Revista Sapiens: Els cavallers de Sant Jordi | Els jocs de rol històrics

Portada de la revista Sapiens número 277: Un cavaller carregant en una justa
Portada de la revista Sapiens número 277

La revista catalana Sapiens (Web | Wikipedia), dedicada a la divulgació històrica, que es publica de manera mensual des de l’any 2002 i que, com sempre, ve plena de tot tipus d’informació interessant. Aquest mes d’abril té dos articles que han atret especialment la meva atenció:

L’article de portada Els cavallers de Sant Jordi, escrit per l’historiador i medievalista alemany Cornel-Peter Rodenbusch (Instagram | UPF | Faberllull), ens presenta les confraries d’arreu de Catalunya que tenen a Sant Jordi com a patró, sent la Confraria de Sant Jordi de Barcelona, sorgida al segle XIII i encarregada de dur a terme les justes que es celebraven a la plaça del Born, la protagonista de l’article. A l’article es descriu de manera resumida com eren les celebracions d’un dia de justes en les que s’honorava al sant, les diferents proves que hi podia haver i quina mena de cavallers hi participaven.

Portada de Misèries i Malaurances: gravat antic d'una fortalesa sotmesa a setge
Portada de Misèries i Malaurances

Per una altra banda l’article Jocs de rol: la història en mans dels daus ofereix als lectors una breu introducció als jocs de rol mitjançant una sessió del joc Misèries i malaurances - Llibre 1: jugar a rol a la França de 1648 (Botiga online de Mel Negra | Itch.io), el joc Miseries & Misfortunes escrit per Luke Crane i traduït al català i publicat per Mel negra.

A més a més d’això l’article també ofereix altra informació sobre els jocs de rol publicats en català per editorials del sector i grups creatius.

Veient aquestes coincidències i que precisament a l’aniversari passat vaig publicar el joc El Paladí Errant (que podeu trobar com a descàrrega gratuïta a itch.io he decidit que pot ser força interessant aprofundir en el món de les justes medievals per escriure un joc sobre el tema.

D'esquerra a dreta: primeres pàgines del Tirant lo Blanch, The Knight i portada de Dominion Rules
D'esquerra a dreta: primeres pàgines del Tirant lo Blanch, The Knight i portada de Dominion Rules

Ja he començat a investigar amb l’ajut del Fedivers tal i com es pot veure aquí, aquí i aquí i també estic començant a cercar literatura especialitzada, però ja us puc avançar que entre d’altres fonts d’inspiració hi haurà Tirant lo Blanch de Joanot Martorell i The Knight’s Tale , que forma part dels Contes de Canterbury escrits per Geoffrey Chaucer.

Com a mecànica de joc faré servir Dominion Rules (Web | Wikipedia, que té una llicència permissiva des de molt abans que Wizards of the Coast es decidissin a fer el pas, que permet crear contingut derivat i variants de les seves regles (podent fins i tot crear jocs nous), i que aniré desenvolupant a itch.io per a crear un joc que estarà disponible en català, castellà i anglès.

La Pesanta, l’IEP i el Necronomicon

Logotip del Institut d'Estudis Primigenis
Logotip del Institut d'Estudis Primigenis

Per cert, si recordeu la entrada de dissabte passat, us vaig parlar de La Pesanta i l’Institut d’Estudis Primigenis (que vaig ajudar a engegar), doncs be: avui, per Sant Jordi, publica el document amb La Història del Necronomicon (1927) en una traducció en la que també vaig ajudar supervisant-la (no passeu molta por aquesta nit…☺).

Chibi Cthulhu creat per Håkan Ackegård
Chibi Cthulhu creat per Håkan Ackegård

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

Sant Jordi 2025

Sant Jordi 2025: An armored knight riding a horse, with books and roses in front of him and a background with an hexagonal grid and something appearing to be fire, with the text Sant Jordi 2025 printed over it.
Sant Jordi 2025

And this April of 2025 the blog is 14 years old being at Internet (yes, I know that its activity hasn’t been as frequent as before, but I continue to do things as you may have seen lately).

The case is that this year’s anniversary post will be more special than before, because it has coincided with some rather interesting happenings…

Sapiens magazine: Saint George’s knights | Historical roleplaying games

Cover of Sapiens magazine issue 277: A knight charging in a tournament
Cover of Sapiens magazine issue 277

Catalan Sapiens magazine (Website | Spanish Wikipedia), devoted to popularising History, published monthly since year 2002 and, as always, full of all kind of interesting information. The issue of April has two articles which brought my attention specially:

The cover’s article Els cavallers de Sant Jordi, written by German historian and medievalist Cornel-Peter Rodenbusch (Instagram | UPF | Faberllull), presents the confraternities of Catalonia having Saint George patron saint, being Barcelona’s Sant George confraternity, which appeared in the 13th century and was charged to carry out the tournaments celebrated in the Born square, the star of the article. The celebrations of a tournament day honouring the saint are summarised, explaining the different types of contests and knights participating.

Cover of Misèries i Malaurances: grabado antiguo de una fortaleza sometida a asedio
Cover of Misèries i Malaurances

On the other hand the article Jocs de rol: la història en mans dels daus offers to the readers a short introduction to roleplaying games through a session of the game Misèries i malaurances - Llibre 1: jugar a rol a la França de 1648 (Mel Negra online shop | Itch.io), the game Miseries & Misfortunes written by Luke Crane and translated to Catalan and published by Mel negra.

Besides this the article also offers some information about Catalan roleplaying games publishers and creative groups and their published works.

Seeing this coincindences and realizing that in the previous anniversary I published the game Wandering Paladin (which you may find as a free download at itch.io I have decided that it can be very interesting to go deep into the world of medieval jousting to write a game about the topic.

From left to right: first pages of Tirant lo Blanch, The Knight and cover of Dominion Rules
From left to right: first pages of Tirant lo Blanch, The Knight and cover of Dominion Rules

I already have began to investigate with the help of the Fediverse as can be seen here, here and here and I’m beginning to search for specialised literature, but I can say in advance that among other sources of inspiration I will use Tirant lo Blanch by Joanot Martorell and The Knight’s Tale , part of The Canterbury Tales written by Geoffrey Chaucer.

For the game mechanics I will use Dominion Rules (Website | Wikipedia, having a permisive licence long before Wizards of the Coast decided to give the steps, allowing to create derived contents and variant rulesets (even creating new games), which I will be uploading to itch.io to create a game available in Catalan, Spanish and English languages.

La Pesanta, the IEP and the Necronomicon

Logo of the Institut d'Estudis Primigenis
Logo of the Institut d'Estudis Primigenis

By the way, if you remember last Saturday’s post, I talked you about La Pesanta and the Institut d’Estudis Primigenis (which I helped to start), well then: today, Sant Jordi, publishes the Catalan translation of the document A History of the Necronomicon (1927) which I also helped to supervise (don’t be very afraid tonight…☺).

Chibi Cthulhu created by Håkan Ackegård
Chibi Cthulhu created by Håkan Ackegård

This entry it's also available in the following languages:
Castellano Català

sábado, 19 de abril de 2025

La Pesanta… y el Institut d’Estudis Primigenis

Logotipo de La Pesanta
Logotipo de La Pesanta

Logotipo del Institut d'Estudis Primigenis
Logotipo del Institut d'Estudis Primigenis

Muchas veces, sin que uno se lo proponga y de manera totalmente accidental, descubres en Internet perlas que merecen ser dadas a conocer, como es el caso de la entrada de hoy en la que os hablaré de La Pesanta y el Institut d’Estudis Primigenis.

Captura de pantalla de La Pesanta
Captura de pantalla de La Pesanta

La Pesanta como tal nace en agosto de 2021 como una cuenta de Twitter que promociona el terror i el folclore en catalán y lo hace usando como referente dicha bestia mitológica para crear un espacio donde charlar sobre literatura, cine y otras actividades relacionadas con el tema.

Hoy en día, además de tener web pròpia, creada en noviembre de 2022, también se encuentra presente en las redes sociales Mastodon y BlueSky y tiene por objetivo promover todo aquello que se hace en catalán sobre terror, mitología o fantasía, en particular películas, libros y juegos de rol.

H. P. Lovecraft y Ambrose Bierce
H. P. Lovecraft y Ambrose Bierce
Joan Santamaria y Edgar Allan Poe
Joan Santamaria y Edgar Allan Poe

En su web también pone a disposición de todo el mundo artículos que pueden ser interesantes para todos los aficionados al género y últimamente ha empezado a publicar de manera regular la sección «Contes estranys», donde se ofrecen relatos en catalán de autores del género que se encuentran en dominio público, como por ejemplo traducciones de H. P. Lovecraft y Ambrose Bierce, o de autores catalanes como Joan Santamaria, de quien precisamente hoy publica L’Organista, que apareció originalmente en 1915 dentro de la serie Narracions Extraordinàries, influenciada por la obra de Edgar Allan Poe.

Captura de pantalla del Institut d'Estudis Primigenis
Captura de pantalla del Institut d'Estudis Primigenis

En febrero de 2025 inició la colaboración con el Institut d’Estudis Primigenis (y sí, yo también he colaborado para ponerlo en marcha ☺).

El Institut se dedica a recopilar material en lengua catalana asociado a la mitología primigenia i arcana. El nuevo portal ofrece referencias exhaustivas de todo este material, permitiendo al público descubrir información desconocida. Así mismo, se proporciona la historia de esta prestigiosa pero discreta institución, permitiendo explorar parte de su fondo documental, incluyendo documentos inéditos.

¿Qué más os puedo decir? Estoy seguro que todo lo que encontraréis en La Pesanta y en el Institut d’Estudis Primigenis os gustará si sois aficionados al fantástico y os gusta leer en catalán o estáis aprendiéndolo y ya que pronto será la Diada de Sant Jordi puede ser un buen momento para conocer cosas nuevas.

Esta entrada también está disponible en los siguientes idiomas:
Català English

La Pesanta… i l’Institut d’Estudis Primigenis

Logotip de La Pesanta
Logotip de La Pesanta

Logotip de l'Institut d'Estudis Primigenis
Logotip de l'Institut d'Estudis Primigenis

Moltes vegades, sense proposar-t’ho i de manera totalment accidental, descobreixes a Internet perles que mereixen ser donades a conèixer, com es en el cas de l’entrada d’avui en la que us parlaré de La Pesanta i l’Institut d’Estudis Primigenis.

Captura de pantalla de La Pesanta
Captura de pantalla de La Pesanta

La Pesanta com a tal neix l’agost de 2021 com a un compte de Twitter que promociona el terror i el folklore en català i ho fa usant com a referent la bestia mitològica amb aquest nom per crear un espai per xerrar sobre literatura, cinema i altres activitats relacionades amb el tema.

Avui dia, a més a més de tenir web pròpia, creada al novembre de 2022, també es troba present a les xarxes socials Mastodon i BlueSky i té per objectiu promoure tot allò que es fa en català sobre terror, mitologia o fantasia, en particular pel·lícules, llibres i jocs de rol.

H. P. Lovecraft i Ambrose Bierce
H. P. Lovecraft i Ambrose Bierce
Joan Santamaria i Edgar Allan Poe
Joan Santamaria i Edgar Allan Poe

Al seu web també posa a disposició de tothom articles que poden ser interessants per a tots els afeccionats al gènere i darrerament ha començat a publicar de manera regular la secció «Contes estranys», on ofereix relats en català d’autors del gènere que es trobin en domini públic, com ara traduccions de H. P. Lovecraft i Ambrose Bierce, o d’autors catalans com ara Joan Santamaria, de qui precisament avui publica L’Organista, que va aparèixer originalment al 1915 dins de la sèrie Narracions Extraordinàries, influenciada per l’obra d’Edgar Allan Poe.

Captura de pantalla de l'Institut d'Estudis Primigenis
Captura de pantalla de l'Institut d'Estudis Primigenis

Al febrer de 2025 va iniciar la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Primigenis (i sí, jo també hi he col·laborat per posar-ho en marxa ☺).

L’Institut es dedica a recopilar material en llengua catalana associat a la mitologia primigènia i arcana. El nou portal ofereix referències exhaustives a tot aquest material, permetent al públic descobrir informació desconeguda. Així mateix, es proporciona la història d’aquesta prestigiosa però discreta institució, permetent explorar part del seu fons documental, incloent-hi documents inèdits.

Que més us puc dir? Estic segur que tot allò que trobareu a La Pesanta i a l’Institut d’Estudis Primigenis us agradarà si sou afeccionats al fantàstic i us agrada llegir en català o n’esteu aprenent i ara que ben aviat serà la Diada de Sant Jordi pot ser un bon moment per conèixer coses noves.

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

La Pesanta… and the Institut d’Estudis Primigenis

Logo of La Pesanta
Logo of La Pesanta

Logo of Institut d'Estudis Primigenis
Logo of Institut d'Estudis Primigenis

Many times, without even thinking about it and accidentally, you discover pearls deserving to make known, as is with today’s post in which I will talk about La Pesanta and the Institut d’Estudis Primigenis.

Screen capture of La Pesanta
Screen capture of La Pesanta

La Pesanta as such appears in August of 2021 as a Twitter account promoting terror and Catalan folklore and does so using as a reference the mythic beast to create a space to chat about literature, cinema, and other related activities.

Nowadays, besides having his own website, created in November of 2022, he is also present at Mastodon and BlueSky social networks with the goal of promoting all things in Catalan language about terror, mythology or fantasy, with a special focus in films, books and roleplaying games.

H. P. Lovecraft and Ambrose Bierce
H. P. Lovecraft and Ambrose Bierce
Joan Santamaria and Edgar Allan Poe
Joan Santamaria and Edgar Allan Poe

In his website there’s also available for everyone articles which may be interesting for all the genre fans and recently has begun to publish regularly the «Contes estranys» section, offering of tales in Catalan language of genre authors in the public domain, like translations of H. P. Lovecraft and Ambrose Bierce, or by Catalan authors like Joan Santamaria, publishing today L’Organista, which appeared originally in 1915 in the Narracions Extraordinàries series, influenced by Edgar Allan Poe writings.

Screen capture of the Institut d'Estudis Primigenis
Screen capture of the Institut d'Estudis Primigenis

In February of 2025 initiated the collaboration with the Institut d’Estudis Primigenis (and yes, I also collaborated to start it ☺).

The Institut is devoted to collect material in Catalan language associated with arcane and Old Ones mythology. The new portal offers exhaustive references to all these materials, allowing the general public to discover unknown information. The history of this prestigious but discrete institution is also offered as well, allowing to explore part of the documentary collection, including unpublished documents.

What more can I say? I’m sure that all the information you will find at La Pesanta and the Institut d’Estudis Primigenis will be interesting if you are fans of the fantastic genre and like to read in Catalan or are learning the language, and because the Day of Sant Jordi is coming soon it’s the perfect time to know new things.

This entry it's also available in the following languages:
Castellano Català

lunes, 14 de abril de 2025

Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia: A por los 30.000€

Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia en itch.io
Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia en itch.io

El bundle Amor per Valencia / Love for Valencia que Rolerøs No Representativøs ha preparado junto con Proyecto Butterfly para ayudar a los damnificados por los estragos causados por la dana de octubre de 2024 en Valencia (y del que ya os hablé en esta entrada) se ha propuesto llegar a un nuevo objetivo: 30.000€.

En el momento de escribir esta entrada quedan poco más de 16 días y se ha llegado a un 68% del nuevo objetivo.

Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia en itch.io: 30.000€
Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia en itch.io: 30.000€

¿Nos ayudáis a conseguirlo?

Para conocer el contenido del bundle podéis consultar los enlaces a la herramienta de búsqueda Bundle Browser y esta hoja de cálculo de Google.

Esta entrada también está disponible en los siguientes idiomas:
Català English

Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia: A per els 30.000€

Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia a itch.io
Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia a itch.io

El bundle Amor per Valencia / Love for Valencia que Rolerøs No Representativøs ha preparat junt amb Proyecto Butterfly per ajudar als damnificats pels estralls causats per la dana d’octubre de 2024 a Valencia (i del que ja us vaig parlar en aquesta entrada) s’ha proposat arribar a un nou objectiu: 30.000€.

En el moment d’escriure aquesta entrada queden poc més de 16 dies i ja s’ha arribat a un 68% del nou objectiu.

Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia a itch.io: 30.000€
Bundle Amor per Valencia / Love for Valencia a itch.io: 30.000€

Ens ajudeu a aconseguir-ho?

Per conèixer el contingut del bundle podeu consultar els enllaços de l’eina de cerca Bundle Browser i aquest full de càlcul de Google.

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English