Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

martes, 27 de diciembre de 2016

Ressenya de Fanzine Vieja Escuela #1 i Hexomorfo System


A l'entrada d'avui us parlaré dels projectes Fanzine Vieja Escuela i Hexomorfo System, apareguts recentment gràcies al treball i la bona manera de fer d'+Eneko Menica i +Eneko Palencia així com les col·laboracions i sinergies que propicien Internet en general i les xarxes socials en particular i que contribueixen a animar a la comunitat de persones a les que ens agraden els jocs de rol.
Fanzine Vieja Escuela #1


El fanzine Vieja Escuela (Google+ | Web oficial) és una publicació trimestral de tirada limitada que neix amb dos objectius:

En primer lloc els beneficis que s'obtenen de la venda del fanzine es destinen a causes solidàries decidides de comú acord pels creadors de la revista i els autors que aporten els continguts, per tant els compradors de Vieja Escuela, a més a més de conèixer la nostra afició (si es que no la coneixien anteriorment) també poden participar en projectes benèfics.En segon lloc els seus creadors tenen la sana intenció de recuperar les revistes que els afeccionats als jocs de rol van començar a crear per compartir el seu entusiasme per aquesta innovadora forma d'entreteniment que va apareixer als Estats Units a començaments de la dècada de 1970 amb Dungeons & Dragons arribant a Espanya al 1985 (de fet el nom del fanzine és una clara referència al moviment Old School). Aquest objectiu ho aconsegueix gràcies als esforços de les persones de la comunitat rolera (entre els que m'incloc) que han decidit involucrar-se per a que el fanzine surti endavant amb l'aportació de diversos continguts de joc (taules aleatòries, ajudes, aventures, personatges...) sota llicències Creative Commons no comercials i similars, aquests continguts son votats periòdicament pels afeccionats en l'enquesta online que es publica en el moment en el que s'acaba el plaç de lliurament de les propostes dels autors, per tant cada número es converteix en un treball d'equip en el que la comunitat pot col·laborar escribint o votant si així ho desitja, un cop s'ha esgotat la tirada de cada número està previst que els seus continguts s'ofereixin en lliure descàrrega quan es publiqui el següent lliurament i de fet el pdf del número 1 ja està disponible abans del previst per a ser descarregat des d'aquesta plana gràcies a l'iniciativa #yosoydelaviejaescuela (Google+ | Twitter |Galeria de fotos).
Els continguts i organització del primer número de Vieja Escuela així com els seus autors son els següents:
 • Editorial per Ricard Ibañez (Histo-Rol | Wikipedia)
 • Disseny i Maquetació per Eneko Palencia
 • Coordinació per Eneko Menica i Eneko Palencia
 • Correcció per Domingo Cuenca “Rol de los 90”
 • Il·lustracions (CC BY-NC-ND 4.0):
 • Articles (CC BY-NC-SA 4.0):
  • Tablas aleatorias de festividades per Sirio Sesenra
   Festes populars divertides que mouen la ciutat i creen escenari. Taules que creen un diagrama de fluxe amb un resultat aleatori i varietat de festes.
  • La Torre Evanescente per Miguel Á. Moreno (Cable)
   Una llavor d'aventura describint una torre que es mou teletransportant-se a través d'un regne, el culte que hi habita i el terrible secret que enclou.
  • Tabla de catastróficas y fortuitas contrariedades per José Manuel Sánchez García “josemasaga”
   Tens la teva aventura o regió del mapa preparada, però la realitat i els teus jugadors son tossuts. Tranquil, amb aquesta taula els podrás reconduïr d'una manera elegant i el menys invasiva possible!
  • Personajes no Jugadores con sabor per Cabo Hicks
   Un sistema senzill per crear PNJs amb trets característics en base a una sèrie de taules. En definitiva, una eina més per esperonar la imaginació de l'àrbitre.
  • Drop Table de efectos secundarios per Eneko Menica LLança un parell de daus sobre aquesta taula i descobreix quins efectes absurds té aquella poció que acabes de trobar. Caducada dius?, no crec, anem a provar-la...
  • Antorcha Vil per Akerraren Adarrak (Estudio D6)
   Les torxes son un element comú en els grups d'aventurars, qué passaria si una amagués un terrible secret? i si el portador de la torxa ho sap?
  • La Cripta del Dolor per Isidoro Campaña Lozano
   Dos pisos d'una masmorra per usar amb qualsevol sistema.
  • Enanos y Gigantes per Jordi Morera
   Joc de daus per a tavernes i altres tuguris. Es juga sobre una taula de fusta marcada amb les combinacions a les que es pot apostar. A major probabilitat, major recompensa! (us podeu descarregar la imatge del tauler del joc seguint aquest enllaç).
  • Islas Misteriosas per J. Rubén Escudero “El Guardián”
   Taules per generar, realitzar un petit sandbox i idees per a mecàniques de supervivència. No centrat en un reglament, però fàcilment adaptable a qualsevol OSR.
  • No te olvides el sombrero per Cabo Hicks
   No tot son monstres i trampes, el clima també pot ser un repte. Aquest sistema de taules t'ajudará a generar el clima per a cada dia de manera ràpida i senzillla.
  • 9 cartes retallables de Certificación Oficial Vieja Escuela per Miguel Á. Moreno (Cable)
   Títols honorífics de recompensa en clau d'humor, que el Director de joc entregará després de cada aventura al jugador o jugadors que cregui adients.Tots aquests continguts son magnífics i mostren com l'imaginació dels membres de les les comunitats de jugadors de rol poden arribar a produïr contingut de qualitat quan se'ls hi proposa una bona idea.


De fet els articles d'aquest primer número es poden agafar com a inspiració per desenvolupar coses noves tal i com podeu veure amb aquest personatge que he creat per a reglaments Old School, com Aventuras en La Marca del Este i Labyrinth Lord (Nosolorol | Goblinoid games), així com Món de Monstres (us podeu descarregar els respectius arxius pdf amb l'informació per aquests jocs en els enllaços que apareixen després d'aquest breu descripció).

Evelyn
Espadatxina humana de nivell 6 (basada en la classe de personatge que vaig crear per a la Guia per l’àrbitre v.01 de la meva pantalla de Món de Monstres, mireu aquesta entrada del blog).

Descripció física
Noia humana de vint i pocs anys, amb un cos esvelt i atlètic i el cabell llarg i ros que acostuma a portar recollit amb una trena, sempre sol vestir amb roba impecable i de molt bon gust.

Estadístiques de joc
Força
Destresa
Constitució
Intel·ligencia
Saviesa
Carisma
Puntos de Cop (DC: 1D10):
Atac Bàsic:
Velocitat:
Iniciativa:

...
13 (+1)
18 (+3)
13 (+1)
15 (+1)
11 (+0)
16 (+2)
34
+6
+9 (afegir altres modificadors segons calgui)
Aventuras en la Marca del Este (en castellà): Google Drive | 4Shared
Món de Monstres (en català): Google Drive | 4Shared
Labyrinth Lord (en anglés): Google Drive | 4Shared

Il·lustració de Håkan Ackegård 


Hexomorfo SystemXerrada sobre Hexomorfo System en el canal de Youtube de El Rolero Solitario Lorcue

L'altre projecte del que us volia parlar en aquesta entrada és Hexomorfo System, un sistema de llosetes hexagonals per a miniatures de 15 mm i 28 mm dissenyat per oferir als àrbitres de rol la possibilitat de muntar ràpidament el mapa del dungeon que els personatges jugadors estiguin explorant durant el transcurs de la sessió de joc sense necessitat de tenir que fer un esboç ràpid (que molts cops no fa justicia al mapa que han dibuixat prèviament quan la estaven preparant), a continuació teniu un exemple del que es pot arribar a crear junt amb els corresponents enllaços de descàrrega.


Versió en castellà: Google Drive | 4Shared
Versió en català: Google Drive | 4Shared
Versió en anglés: Google Drive | 4Shared

Hexomorfo System s'ofereix sota llicència CC BY-ND 2.0 ES, aixó vol dir que qualsevol persona interessada pot usar-lo en qualsevol projecte, fins i tot si es de tipus comercial, sempre i quan no es modifiquin els arxius que s'ofereixen en descàrrega (si teniu qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb els autors) i de fet ja s'ha implementat en el mecenatge de Zeme: Parallel Worlds i els mapes de Frank Turfler, a més a més els autors també faciliten la descàrrega de plantilles buides per a qualsevol pugui dissenyar les seves propies llosetes.

Conclusions

El Fanzine Vieja Escuela i Hexomorfo System són magnífics i han revolucionat el panorama roler Old School espanyol i poden arribar a fer-ho més enllà de les seves fronteres, és per això que he decidit concedir a tots dos el meu segell de qualitat, una nova iniciativa que poso en marxa amb aquesta entrada i que espero poder repetir amb més projectes igual d'interessants.Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

2 comentarios:

 1. Com sempre, grans ressenyes. Aquest fanzine te una pinta espectacular. A veure si estic atent i m'agafo el proper.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Gràcies, estic content que agradi. La tirada física s'ha esgotat peró es pot descarregar gratuïtament des d'aqui: http://viejaescuela.nogarung.com/numero/1/

   Eliminar