Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

viernes, 7 de enero de 2022

Ressenya: Llibre-joc La Torre del Elefante


A l'entrada d'avui, la primera de l'any 2022, us parlaré del llibre-joc La Torre del Elefante, basat en l'obra homònima de Robert E. Howard i publicada per el grup creatiu Leyendas de Hiboria, que es pot adquirir a la seva botiga tant en format físic com en pdf.

Grup creatiu Leyendas de Hiboria

Leyendas de Hiboria  

Primer de tot deixaré que els autors del llibre-joc es presentin ells mateixos:

Aquest projecte es va gestar a partir d'una sèrie de passions de David Palmer. La primera, el Conan original de Robert E. Howard i les sèries de còmics Conan el bárbaro i La espada salvaje de Conan de Marvel i les sèries Conan: la leyenda i Conan Rey de Dark Horse. La segona, el plaer d'escriure per entretenir. La tercera, els jocs de taula que agafen elemnts del rol i, en especial, els de tipus sandbox.

El detonant va ser la lectura de llibre-jocs com Fabled Lands i Legendary Kingdoms, que han suposat una clau de volta al format. El següent va ser llençar-se a la piscina amb l'adaptació lliure d'un dels relats de Howard més celebrats: La Torre del Elefante, el primer de la col·lecció Leyendas de Hiboria que per metrà als lectors viure aventures a l'era de Conan.

La col·lecció tindrà dues línies que compartiran numeració: La Sèrie Or (inaugurada amb La Torre del Elefante), formada per llibre-jocs tipus sandbox amb elecció de personatge, full de personatge, tirades de daus, experiència i altres elements de rol, amb centenars de decisions i situacions provocades per la bona o la mala sort. La Sèrie Plata estarà formada per llibre-jocs en els que només serà necessari el llibre per jugar, amb un sistema novedós d'atzar i comptar la vida.

Per a l'any 2022 tenim previst treure com a mínim el primer de la Sèrie Plata (l'adaptació del relat de Howard El fénix en la espada, en el que es podrà dur a Conan mateix o a la seva terrible némesi Thoth-Amón) i el segón de la Sèrie Or, una història original d'esclaus, pirates, abordatges, taurons i algun tresor amagat, titulat Cimarrones en la Costa Negra.

No descartem editar llibres que ens agradin, com el que acabem de publicar, un assaig de David Palmer amb un nom que ja deixa entreveure el contingut: Dentro del Laberinto. Aproximación al clásico de Jim Henson.

L'equip de Leyendas de Hiboria està format per el ja esmentat David Palmer i per JSiL, qui s'encarrega del disseny i la maquetació. A més a més compta amb la col·laboració externa d'il·lustradors com ara Benito Gallego o José Ángel Elizalde.

Actualitzem assíduament la nostra web (www.leyendasdehiboria.es) amb informació sobre l'estat dels nostres projectes i descàrregues, així com alguna lectura que ens ha interessat. També estem presents a Twitter (@Lhiboria), Facebook (/leyendasdehiboria), Discord (/rqvZahmY5r) i a Telegram (/leyendasdehiboria).

Una salutació cimmèria!


Qué son els llibre-jocs?

Abans de començar a parlar-vos de La Torre del Elefante potser será oportú explicar-vos en que consisteix un llibre-joc i quins són els seus orígens.

A diferència de novel·les o obres semblants i la seva trama linial, els libre-jocs ofereixen als seus lectors l'oportunitat de ser els protagonistes en una ficció en la que decideixen sobre el rumb de la trama escollint entre les diverses opcions que els planteja el text, en alguns casos fins i tot fent tirades de daus si el personatge amb el que juguen està definit amb característiques que poden influir en el desenvolupament de l'acció (tal i com passa als jocs de rol).

Al no haber una trama linial l'aventura no es divideix en capítols que es llegeixen consecutivament, en comptes d'això s'organitza en seccions numerades a les que el elctor anirà saltant segons ho indiquin les instruccions del llibre-joc fins arribar a un dels finals previstos, ja sigui amb èxit o calamitós (pot ser que el personatge protagonista arribi a morir si es que el llibre-joc contempla aquesta possibilitat).

Consider the Consequences! Night of January 16th Rayuela
Consider the Consequences! Night of January 16th Rayuela

Un cop vist en que consisteixen els llibre-jocs i la seva mecànica bàsica es qüestió de buscar-ne els origens, ja que sorprenentment no tenen relació amb les obres de fantasia o ciència ficció: es considera que la primera obra de ficció interactiva és la novel·la romántica Consider the Consequences!, publicada als Estats Units al 1930.

Després d'aquesta obra inicial van aparèixer altres ficcions interactives, com per exemple l'obra teatral Night of January 16th, estrenada al 1934 i en la que part de l'audiència participa com a membres d'un jurat que ha de decidir sobre un veredicte de culpabilitat en un cas d'assasinat o la novel·la Rayuela de Julio Cortázar.

Tria la teva aventura Fighting Fantasy
Tria la teva aventura Fighting Fantasy

Lobo Solitario
Llop Solitari

I dins de la ficció interactiva de caràcter lúdic a partir de la dècada de 1970 cap endavant han aparegut diverses sèries de llibres, com per exemple Tria la teva aventura, Fighting Fantasy, Llop Solitari o Legendary Kigdoms i Fabled Lands, totes dues mencionades a la presentació de Leyendas de Hiboria.

Robert E. Howard, Conan y La Torre del Elefante

Robert E. Howard The Tower of the Elephant Weird Tales - Març de 1933
Robert E. Howard The Tower of the Elephant Weird Tales - Març de 1933

Després d'aquesta breu introducció als llibre-jocs ha arribat el moment de parlar-vos de la obra literària original que inspira aquest llibre-joc i al seu autor, l'escriptor nord-americà Robert E. Howard.

Howard és un dels creadors del gènere literari d'espasa i bruixeria, que es caracteritza per històries en les que els protagonistes s'enfronten als perills dels móns on abunden els elements sobrenaturals, la màgia i el romanç, amb trames més personals que les diferencien de les obres d'alta fantasia, més centrades en salvar el món de les urpes d'un senyor fosc i malvat que desitja conquerir-lo.

Un dels principals personatges creats per Howard dins del gènere és Cònan el Bàrbar, protagonista d'un conjunt de relats publicats principalment a la revista pulp Weird Tales entre desembre de 1932 i octubre de 1936, amb diverses reedicions i continuacions i adaptacions a altres mitjans a més de servir d'inspiració per altres obres, com per exemple els còmics, el cinema amb les pel·lícules protagonitzades per Arnold Schwarzenegger i Jason Momoa i els diversos jocs basats en el personatge i la Era Hiboria.

La Torre de l'Elefant, relat publicat en el lliurament de març de 1933 de Weird Tales (Publication: Weird Tales, March 1933 - The Internet Speculative Fiction Database | Weird Tales v21n03 [1933 03] (sas) - Internet Archive), és l'obra escollida per Leyendas de Hiboria per ambientar el primer dels seus llibre-jocs. En aquest relat Cònan es troba a la ciutat d'Arenjun (1) i sent parlar de la joia coneguda com a "El Cor de l'Elefant", que es troba custodiada a la torre del fetiller Yara i que el cimmeri intentarà robar amb l'ajut de Taurus de Nemedia. descobrint el secret que s'amaga a l'interior de la torre. Patrice Loouinet, un dels directors de la Robert E. Howard Foundation i expert sobre l'obra de Howard considera que La Torre de l'Elefant és una de les seves millors obres (2).

(1) Almenys tal i com la identifica L. Sprague de Camp a la seva introducció a l'edició recopilatòria publicada per Lancer Books al 1967, Howard només es va referir a ella com a la "Ciutat del Lladres" en una carta dirigida a P. Schuyler Miller i John Drury Clark, responsables de crear la primera cronologia de les aventures de Conan i del primer mapa del món de la Era Hiboria.

(2) Patrice Louinet. Hyborian Genesis Part 1: Notes on the Creation of the Conan Stories, páginas 441 y 442, The Coming of Conan the Cimmerian; 2002, Wandering Star Books; 2003, Del Rey | Patrice Louinet. La Génesis de Hiboria (1ª parte) Notas sobre la creación de los relatos de Conan, páginas 528 y 529, Conan de Cimmeria, Volumen I (1932 - 1933); 2004, Timun Mas.

La major part dels relats amb Conan com a protagonsita, així com els d'alguns dels altres personatges creats per Howard, es troben sota domini públic als Estats Units i als països en els que la duració dels drets d'autor sigui la dels anys en els que l'autor estava viu més un període de 80 anys o menys, per tant es pot trobar en anglés a diversos repositoris en línia: Per obtenir un llistat de la bibliografia de Howard i les seves edicions en diversos paísos podeu consultar Howard Works - The Online Robert E. Howard Bibliography i els lectors en català també els hi agradarà saber que Laertes ha publicat l'edició en català de les aventures de Cònan.

El llibre-joc La Torre del Elefante

Havent introduït els llibre-jocs i l'obra de Robert E. Howard és el moment de parlar-vos, per fí, de La Torre del Elefante:

Es tracta d'un llibre-joc amb prop de 170 pàgines escrit per david palmer, amb portada il·lustrada per Benito Gallego (Web | DeviantArt | Behance | Blog | Tebeosfera), il·lustracions interiors de José Ángel Elizalde Núñez (Web | Twitter) i mapes i maquetació duts a terme per JSiL.


La trama de l'aventura està organitzada en 988 seccions diferents que permetran als seus lectors endinsar-se en la ciutat de Hazor (i no pas Arenjun com la va batejar L. Sprague de Camp), vagarejar pels seus carrers i, amb sort, descobrir els secrets que amaga la torre del fetiller Yara, on diuen que s'amaga la joia coneguda com "El Cor de l'Elefant"...


Per aconseguir-ho el lector escull el protagonista entre quatre personatges aventurers creats previament (em comenten des de Leyendas de Hiboria que en futurs llibre-jocs hi haurà la possibilitat que els lectors puguin crear els seus propis personatges): pot ser home o dona i haber nascut en els regnes de Nemedia, Zingara, Argos o Zembabwei.

Aquests aventurers estan definits per una sèrie d'atributs, com en els jocs de rol, que s'usen junt amb el reglament del llibre-joc sempre que el seu text així ho demani.

El reglament (que es pot descarregar gratuitament amb el full de personatge des d'aquest enllaç) usa proves d'atribut en les que es duen a terme tirades de tres daus de 6 cares amb el següent mecanisme:
  • Al realitzar la tirada es descarta el dau amb el resultat més baix i es sumen els resultats obtinguts en els altres dos.
  • La mecánica anterior té les següents excepcions:
    • Si s'obté un resultat de 1 en un dels tres daus es descarta el dau més alt.
    • Si després del cas anterior es té un dau amb un resultat de 6 es pot tornar a tirar un dau (lògicament el lector tirará el dau més baix i si s'obté un 1 no es descarta cap altre).
  • El resultat de la tirada es suma al valor de l'atribut usat a la prova (especificat a la seva descripció), si s'iguala o supera el seru número de dificultat el personatge haura tingut éxit.
  • Els arrodoniments es fan cap a dalt.
  • En els combats, a més a més d'usar les regles básiques, també s'usen les següents:
    • El personatge protagonista sempre ataca primer.
    • Si el personatge protagonista ataca amb dues armes, després de treure un 6 pot repetir la tirada d'un segon dau.
    • El personatge atacant usa l'atribut Força.
    • El personatge defensor usa l'atribut Defensa.
    • Si el total de l'atac és superior a la defensa la diferència es resta de l'atribut Salud com a punts de dany.
    • Després d'un combat victoriós el personatge protagonista guanya Amenaça (equivalent a punts d'experiència, que es poden usar per millorar els atributs del personatge) i, a vegades, Renóm (que es pot usar per repetir tirades de daus).
  • El personatge protagonista també pot recollir i dur equipament (fins a un màxim de 12 objectes), que poden millorar els seus atributs i que en el text del llibre-joc estan marcats en negreta.

A més a més de tot el que s'ha descrit anteriorment el llibre-joc també disposa d'un llistat de claus que permet determinar si el personatge protagonista recorda els llocs que ha visitat i els personatges amb els que ha parlat (es marquen amb una X els apartats corresponents al full de personatge sempre que el text així ho indiqui), el marcatge de seccions del llibre-joc per a que el personatge protagonista les recordi (es marqun amb una X al llibre-joc o al full de personatge) i la possibilitat de guardar el joc abans de fer quelcom que pugui ser perillós (sí, com si fos un joc d'ordinador però en paper), tot i que si s'abusa d'aquesta opció la puntuació final de l'aventura pot disminuir força.

He jugat un parell de cops a La Torre del Elefante, en totes dues ocasions el meu personatge va morir sense arribar a entrar a la torre de Yara, però ja se sap que la Era Hiboria és perillosa i no tothom pot ser Cònan. Us puc dir que el que he llegit i jugat m'ha agradat i considero que aquest llibre-joc pot ser el substitut perfecte d'unaaventura de rol més clàssica en cas que no pogueu reunir el vostre grup de joc habitual, si a més a més sou afeccionats als escrits de Howard i a les històries del gènere d'Espasa i Bruixeria crec que també us agradarán les altres aventures que pensa publicar Leyendas de Hiboria.


Joc de cartes Hiboria

Cartes de mostra - Hiboria
Cartes de mostra - Hiboria

I per acabar l'entrada d'avui us recordo que els creadors de Leyendas de Hiboria també posen a la vostra disposició el joc de cartes Hiboria de manera completament gratuita i en format Print & Play (Cerques a Ecosia i a Google per saber més sobre el tema).

Aquesta versió és la traducció al astellà, junt amb unes quantes ampliacions fan, de Conan, joc de cartes original creat al 2004 per Jason Robinette i que actualment es troba descatalogat.

He de reconèixer que no soc un gran aficionat als jocs de cartes col·leccionables (un alguns pocs casos acostumo a usar les cartes que s'oferèixen com a afegits d'alguns jocs de rol i poca cosa més), però em sembla que us poden interesar, ja sigui per si matèixes o com a complement dels llibre-jocs que ofereixen Leyendas de Hiboria i, qui sap, potser les seves estadístiques de joc també es podrien usar com a un joc de rol ràpid...

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario