Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

miércoles, 28 de septiembre de 2016

Ressenya de Los Rompeasedios


A la ressenya d'avui us presento el suplement Los Rompeasedios (ja a la venda a Lektu i DriveThruRPG), una de les recompenses del mecenatge del joc de rol La Puerta de Ishtar (que vaig ressenyar ja fa temps aquí), que ha coprotagonitzat una de les entrades més recents del blog i que els mecenes acabem de rebre (per cert, el manual del joc torna a estar a la venda en format físic i edició de butxaca a Espanya tal i com ha comunicat Other Selves).

 

Los Rompeasedios té per objectiu presentar-nos una introducció a les guerres i l'ús dels mercenaris a les terres d'Akkad i ho fa mitjançant 20 pàgines en les que es tracten els temes de les técniques militars i de setge, un exemple de companyia mercenària (els trencadors de setges que donen títol al suplement) i un glossari de termes militars.

Setges i técniques militars

En aquest primer apartat se'ns descriuen les diferents técniques usades en el setge de les ciutats-estat d'Akkad.

El principal mitjà per enderrocar els murs (ja siguin de totxos de tova o de pedra) que protegeixen aquestes ciutats consisteix en l'ús d'ariets protegits per torres de fusta amb rodes, cobertes de pells o fins i tot planxes de bronze en el cas de les mes grans i que son humitejades amb aigua per evitar que els defensors puguin calar-hi foc i destruir-les.

 

Pel que fa als soldats que participen en els asalts aquests disposen d'escales que els hi permeten superar les muralles mentre están siguent protegits per arquers que disparen continuament cap al capdamunt dels murs i que alhora están protegits per escuts. També juguen un paper important en els setges els sapadors, que construeixen les rampes necessàries per a que les torres puguin arribar a les muralles i que també excaven tunels sota d'aquestes per a que aquestes s'esfondrin, i els infiltradors que poden arribar a penetrar desapercebuts cap a l'interior de la ciutat assetjada i, per exemple, intentar obrir les portes per a que els seus companys puguin entrar i ocupar-la.

Els Trencadors de Setges

Les companyies mercenàries són una visió frecuent en els conflictes que se succeeixen al Kishar i, tot i que pugui semblar estrany, reben la sanció oficial de Sargón per actuar (aixó també s'ha de considerar com una manera de controlar les forces militars presents en el seu imperi i evitar que els nobles tinguin a la seva disposició exèrcits de grans dimensions que suposin un perill a la llarga), tot i que això no evita que existeixin grups que decideixin actuar pel seu compte i arriscar-se sense la sanció reial, per tatn poden acabar siguent considerats bandits o saquejadors fora de la llei.

 

Una de les companyies mercenàries més famoses es la dels Trencadors de Setges i, tal i com es pot deduir del seu nom, son capaços d'acabar ràpidament amb un setge ja sigui entrant a la ciutat o fortalesa que s'oposa a ser ocupada o fent fugir a l'exèrcit invasor.

Aquesta companyia està formada per entre 200 i 300 homes i se'ns ofereix el seu esquema organitzatiu així com la composició de les unitats que la formen. Els personatges que la manen (amb els fulls ja omplerts cap al final del suplement, per tant es poden usar en qualsevol sessió de joc o campanya) són els següents:

Dizabni, la Intransigent

Es la líder de la companyia, respectada per tots encara que sigui de descendència Awilu i amb un secret del passat de la seva familia que guia els seus passos.
Amur-Hayati, el Formós

Líder oficial de la companyia i amb el que haurá de tractar tothom que desitgi contractar-la, també és un Awilu i amic de la família de Dizabni.
Imbalayo, el Salvatge

Provinent de les Terres del Sud i fuster de professió, fet que l'ha dut a convertir-se en el cap dels ingeniers i els sapadors dels Trencadors de Setges.
Marak, el Precís

Un Wardu creat per servir de guardaespatlles que ha acabat convertint-se en un gran estratega gràcies a les ensenyaments que li va procurar el pare de Dizabni.
Isiratu de Samarra

Un personatge molt popular entre els Trencadors de Setges per la seva temeritat i companyonia tot i que això el dugui a arriscar la vida massa cops, es el cap dels infiltradors i dels genets.
Kutsna, el Cimmeri

Antic gladiador que va perdre el seu ull esquerre i que va ser comprat per Dizabni al veure la seva vàlua, mana les tropes de xoc.

La base dels Trencadors de Setges es troba a les restes del Mur de Shulgi, una inmensa muralla que protegia les restes de l'antic imperi d'Ur (i tal i com es pot veure en els enllaços a Wikipedia anteriors es torna a fer referència al món real en la creació de l'univers de joc de La Puerta de Ishtar).

Glossari

Ja per acabar el suplement se'ns ofereix un extens glossari de termes militars en llengua akkadia recollit de diverses fonts historiogràfiques tal i com es pot comprovar amb una recerca ràpida a Google, així es possible trobar uan referència als Rabi Kakki (armers) en aquesta entrada del diccionari online de la Association Assyrophile de France i una referència als Rab Kisri (comandants d'una força de 200 homes) en aquest article de Warlord Games per posar un parell d'exemples.

 


Conclusions

Los Rompeasedios es un suplement que compleix amb el que s'havía promes al mecenatge, tot i que a mí realment se'm fa curt tenint en compte les idees que s'exposen i que s'intueix que es podrien implementar en una sessió o campanya de La Puerta de Ishtar com per exemple participar en el setge i la defensa de ciutats o la possibilitat que tenen els personatges jugadors de dirigir un exèrcit.

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario