Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

sábado, 1 de mayo de 2021

De blogs, feeds i altres eines útils


A l'entrada d'avui aprofitaré per comentar-vos alguns temes de tipus tècnic que poden arribar a ser interessants de cara al seguiment de blogs i la recuperació d'informació de llocs web que ja no estiguin disponibles.

Els que tingueu blogs a la plataforma Blogger de Google segur que haureu rebut un correu electrònic que us informa que el widget de seguiment per correu que utilitza Feedburner deixarà de funcionar a partir de juliol de 2021. Aquesta comunicació ha fet que algunes persones hagin decidit traslladar el seu blog a una altra plataforma o fins i tot cessar la seva activitat bloguera per usar altres mitjans de difusió dels continguts que crean (arribant fins al punt d'esborrar totes les entrades del blog), donant per suposat que s'ha iniciat el compte enrere que culminarà amb el tancament del servei de Blogger.

He de reconèixer que no acabo d'entendre la raó per la qual l'autor d'un blog que comparteix lliurement el seu gust per una afició decideix en un moment donat tancar-lo o esborrar-lo impedint-ne d'aquesta manera l'accès als seus continguts. Evidentment les persones son lliures de fer el que vulguin amb el seu temps i les seves creacions, però és una acció que, en la meva opinió, em sembla força dràstica, ja que fent aixó s'elimina informació que altres persones poden trobar que és útil i interessant i la veritat, aquest blog podria seguir sent disponible encara que només fos per donar valor a l'esforç i les hores que s'han dedicat a la seva creació i manteniment.


Però bé, serà millor que em deixi de rebequeries i vagi per feina: com us explicava al principi de la entrada, la futura desaparició de la funcionalitat del widget FollowByEmail de Blogger farà que ja no sigui possible rebre la notificació de nous continghuts del blog a la safata d'entrada del correu, per tant és recomanable que a tothom a qui li interessi rebre de manera automàtica aquestes notificacions usi una tecnologis que segueix plenament vigent des de la seva concepció l'any 2000: la suscripció als feeds mitjançant RSS o Atom


Per poder visualitzar aquests feeds es necessari usar un programa o extensió de navegador adequats, jo us proposo les extensions Brief (Addons de Mozilla | Github), bastant senzilla, o Feedbro (Addons de Mozilla | Nodetics), que ofereix més funcionalitats, com per exemple la creació de regles per gestionar les entrades dels feeds o la possiblitat d'aplicar el filtratge per etiquetes. Suposant que cap d'aquestes dues opcions us satisfagui també podeu consultar els llistats d'alternatives a Brief (219 opcions) i a Feedbro (232 opcions) que apareixen a AlternativeTo així com el llistat de complements RSS per a Firefox (406 opcions).

Pel que fa a latres paltaformes en els que allotjar blogs (suposant que arribi el moment en el que Blogger cessi la seva activitat la més obvia és Wordpress (Wordpress.com | Wordpress.org), tot i que tambè hi ha altres moltes opcions, com les contingudes en aquest altre llistat de AlternativeTo (165 opcions).



Per acabar aquesta entrada us recordo que si voleu guardar continguts d'Internet teniu a la vostra disposició el servei Print Friendly, que permet als usuaris imprimir i guardar PDF de planes web i als webmasters incloure un botó d'impressió per accedir a aquest servei (unsa cosa que el meu blog ha té des de els seus inicis) i la Wayback Machine de Archive.org, dedicada a recopilar llocs web d'Internet (de fet ja enmagatzema de manera automàtica còpies del meu blog) i en la que els usuaris també poden suggerir URLs per guardar usant l'opció Save Page Now.

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:

Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario