Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

jueves, 21 de abril de 2022

Sant Jordi 2022: Rol en català

Saint George Dragon Slayer
Saint George Dragon Slayer by rubyblossom
(CC BY-NC-SA 2.0)

Avui, i aprofitant que ben aviat serà Sant Jordi, us ofereixo un petit tast de l'activitat de rol que es desenvolupa en llengua catalana gràcies a les persones i els grups que es van oferir a col·laborar en la creació d'aquesta entrada, a més a més també us ofereixo una llista d'editorials que publiquen llibres de fantasia i ciència ficció en català.

Però abans de començar m'agradaria que llegissiu la nota següent:

Mercè Sarrió Raluy (1974 - 2022)

Mentre estava preparant aquesta entrada em vaig assabentar del decés el passat 15 d'abril de la Mercè Sarrió Raluy (també coneguda a Twitter com Mercè Mrs. Death), una de les persones cofundadores de Tirant lo dau, després d'haver patit un càncer ossi extremadament greu, tal i com va comunicar Pau Blackonion a través d'aquest fil de Twitter el mateix dia.

Des d'aquí m'agradaria acompanyar en el sentiment tant a en Pau com a la resta de persones que formen part de Tirant lo dau, així com els familiars i amics de la Mercè.

Si voleu deixar un missatge de cóndol ho podeu fer mitjançant l'espai habilitat aquí o adreçant-vos al fil de Twitter que he enllaçat previament.



Maqui Edicions


Maqui Edicions és un segell editorial de From Zero especialitzat en jocs de rol, que porta publicant-los ininterrompudament des de l'any 2008. La nostra política editorial rau en la voluntat de llurs fundadors de crear un corpus de jocs de rol en català, fins aquell moment pràcticament inexistent, aportant al mercat tant les noves tendències en els jocs de rol, com aquells jocs de caire més clàssic.

En el nostre catàleg hi pots trobar, entre d'altres, tant grans èxits internacionals com Icones, El Monstre de la Setmana o Microscopi, fins jocs independents de referència com ara La meva vida amb l'amo, ItrasBy o Sistema Solar, passant per altres de creació pròpia com Ximpleries o Món de Monstres. A més, també tenim una recopilació de traduccions de jocs de rol de petit format, que et pots descarregar-te gratuïtament des del Pot petit.

Pots trobar els nostres jocs a través de la nostra pàgina web com en algunes botigues on-line i presencials.



Rol ràpid


Rol ràpid és un canal de youtube de ressenyes ràpides de jocs de rol en català. La idea és condensar l'essència del joc i donar-ne una pinzellada ràpida i una opinió personal amb un toc d'humor, per què els rolers puguin fer-se'n una idea, sense haver d'empassar-se hores i hores de xarrameca intrascendent o haver de llegir murs infranquejables. Si ets roler i tens pressa per saber si un joc t'agradarà, aquest és el teu canal.



Revista Catarsi


La revista Catarsi és la publicació sense ànim de lucre de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.

Creada l’any 2008 i publicada per primer cop el 2009, té com a objectiu promoure els gèneres fantàstics en llengua catalana. A tal fi, ha dut a terme col·laboracions amb altres entitats com l’Associació de Relataires en Català, el Club Star Trek, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès o Tirant lo Dau.

La revista es nodreix de les obres que li són enviades i, tot i que majoritàriament ha publicat contes i algun article, està oberta a qualsevol mena de col·laboració: conte, teatre, còmic, poesia, assaig o altre amb la qual s’hi vulgui participar. Hem tingut la sort de gaudir de textos d’autors com Carme Torras, Mike Resnik, Cat Rambo, Salvador Macip o Susana Vallejo i d’il·lustradors com Laia Baldevey, Enrique Corominas o Ramon Rosanas.

La revista es distribueix als socis de la Societat, però pot ser adquirida en format digital de manera gratuïta a Lektu; en paper a Gigamesh, a La Gralla o demanant-la per correu electrònic a revista.catarsi@gmail.com.

Us esperem!

Ens podeu seguir a Twitter @revistacatarsi i l’adreça del blog és http://www.catarsi.cat.


Tirant lo dau


El Dado Inquieto ens ha proposat de fer una petita entrada per explicar-vos què és Tirant lo dau, perquè existim i què hi fem, ara que s’acosta Sant Jordi i els dracs comencen a bellugar a l’altra banda del mirall, sabent que són dates propícies. I ho farem, amb molt de gust, agraïnt aquest espai i convidant-vos tots a participar en el nostre projecte.

Tirant lo dau és una organització sense ànim de lucre que apareix a mitjans de 2020 amb l’objectiu de promoure el rol en català, nascuda durant una conversa en què parlàvem del fenomen de la diglòssia en el rol i què s’hi podria fer per normalitzar-lo. Gent com en Pau Blackonion i la Mercè Mrs. Death van començar a moure fils dins la seva àmplia xarxa de contactes, i en poc temps, Tirant lo dau era una realitat: una petita comunitat de rol en català articulada en un canal de Telegram que, de mica en mica, però sense pausa, ha anat creixent i fent cosetes.

I què hi fem? Doncs una mica de tot. Com dèiem, la nostra raó de ser és promoure el rol en català, i considerem que per fer-ho, tenim moltes opcions al nostre abast:
  • Jugar-hi!: La més evident i que més ens agrada, jugar-hi sempre que podem. Per això, presentem un calendari mensual de partides al nostre blog el dia 15 de cada mes, obertes a tothom que hi vulgui participar, sigui jugant o dirigint. També hem organitzat unes jornades solidàries en línia en temps de COVID i hem col·laborat en altres causes com la Marató Solidària celebrada enguany.
  • Visibilitzar-lo i normalitzar-lo!: Quelcom tan senzill com emetre partides per Twitch o enregistrar-les i penjar-les a YouTube ens permet donar a conèixer la nostra afició als novells i a molts aficionats que tenen l’hàbit de jugar-hi en castellà, i desmuntar els tòpics que s'associen a fer-ho en la nostra llengua.
  • Traduir-lo i crear-lo!: Tirant té un subgrup amb uns 40 usuaris dedicat a traduir i crear material. Actualment, treballem en la traducció del Cthulhu d100 de Shadowlands, que esperem tenir llest cap a l’estiu del 2022, i del tauler virtual Roll20, que ja està en bona part disponible en català. Alguns dels nostres membres també s’han encarregat de la localització al català de Foundry VTT, el sistema Savage Worlds i diversos mòduls d’aquesta plataforma. I pel que fa a creacions, encara no en tenim de pròpies, però tot sovint ens trobem amb gent amb molta empenta com els creadors de Bestioles e Brivalls o Forja, als quals donem tot el suport que podem, ja sigui fent-los publicitat, organitzant tasts en línia dels seus jocs, etc.
  • Publicar-lo: Si bé, com dèiem, encara no ha sortit material propi de Tirant, sí que n’ha sortit una publicació de la qual estem particularment orgullosos. Es tracta de Tirant lo drac, el nostre magazín gratuït de Sant Jordi, del qual ben aviat publicarem el segon número.
  • Catalogar-lo!: Hi ha força material roler de qualitat a Internet, motiu pel qual des de Tirant també hem volgut contribuir a publicitar-lo als nostres enllaços, per tal que, de mica en mica, tinguem un catàleg de les coses que tenim en català, des de jocs de rol, fitxes o aventures fins a grups que emeten les seves històries.
  • Xerrar-ne!: Com no podia ser d’altra manera, també en parlem tothora a les nostres xarxes, ja sigui a Twitter, on tenim els que saben de què parlen, o a Instagram, on tenim els micos que fan mems com botifarres.
  • Incentivant-lo!: Tenim diversos fronts oberts per promoure el rol en català, però una de les coses que ens ha fet més il·lusió últimament ha estat poder aliar-nos amb la bona gent de Catarsi i l’SCCFF, i espònsors fantàstics com Maqui Edicions, Edicions SECC o Gigamesh per organitzar un concurs de material roler en català que ha donat uns fruits molt interessants, i que aviat podreu trobar en un número especial d’aquesta magnífica revista.
  • Sortejant-lo: Periòdicament, anem fent sortejos de material que ens cau a les mans per fer córrer la veu i fer difusió de les nostres activitats o les publicacions que van sortint en el nostre idioma. Seguiu-nos a xarxes per estar al cas!

En definitiva, Tirant lo dau pretén abans que res crear comunitat i ser un espai de trobada per als aficionats al rol que tenen ganes de jugar-lo en català i posar el seu gra de sorra per normalitzar jugar en el nostre idioma. Si us hem generat interès o curiositat, seguiu-nos o traieu el cap pel nostre Telegram. Som prop de 200 usuaris amb molt bon ambient i tothom hi és benvingut! Fins aviat, i que rodin els daus!


4 daus de 6



4d6 (Quatre daus de sis o 4dausde6) és una associació barcelonina activa des del 2018 dedicada a l'entreteniment, l’educació i la divulgació en llengua catalana mitjançant els jocs de rol. Amb més de 100 episodis emesos en forma de vídeo i podcast, 4d6 s'estén a través del seu club de rol, La Cadena, que comprèn al voltant de dos centenars de persones arreu Catalunya. Els actuals militants del grup formen part de l'àmbit docent, de la salut, i de la indústria cinematogràfica, enfocant el projecte com una eina terapèutica i educativa que fomenta la inclusió, la cohesió de grup i la imaginació com a instrument de desenvolupament intel·lectual, mentre ajuda a normalitzar l'ús de la llengua catalana a l'àmbit audiovisual i les xarxes socials, raó per la qual participen activament en campanyes socials com La Marató de TV3 i Game to Grow.



Enrolats



Enrolats som un grup d’amics del Baix Montseny que juguem a rol en directe a twitch. Setmanalment juguem a la nostra campanya de fantasia amb el sistema de Pathfinder, portem ja un any amb aquesta partida i podeu veure les nostres sessions al Youtube, tot i que us preferim veure als directes, a on podeu interactuar amb nosaltres amb els punts del canal afectant a les nostres tirades o posant noms als PNJ. També fem oneshots amb diferents sistemes periòdicament i també creem mapes en directe amb l’Inkarnate. Tenim la gran sort de comptar amb la Núria, la nostra il·lustradora, que ens ha fet dibuixos de tots els personatges dels jugadors. Esperem veure-us pels directes, aquesta temporada estem jugant els diumenges a la tarda!



Editorials que publiquen literatura de fantasia i ciència ficció en català

I per acabar aquesta entrada us deixo un llistat d'editorials que publiquen obres de fantasia i ciència ficció en català i que estic segur que us interessaran per aquest Sant Jordi.


Edicions SECC
Hi podreu trobar tot tipus d'obres de ficció i també publiquen un joc de rol: Goblin, el planeta prohibit. El joc de rol del Concili Fetiller.


L'Arcà (Editorial Laertes)
Hi podreu trobar obres d'autors com ara Richard Matheson, Robert E. Howard, H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe...


Raig Verd
Hi podreu trobar obres d'autors com ara Frank Herbert (sí, han publicat Dune traduit al català), Ursula K. Le Guin...


Editorial Chronos
Hi podreu trobar obres d'autors com ara Robert SilverBerg (Els vents del temps és una delicia), Clifford D. Simak, Adrian Tchaikovsky...


Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario