Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

martes, 20 de marzo de 2012

Carrusel Bloguero de Juegos de Rol: L’altre costat del mirall: móns paral·lels i rol


Desprès de la meva absència del Carrusel Bloguero de Juegos de Rol torno a pujar-m’hi en aquesta edició, que té com a amfitrió el blog Fénix Oscuro i que està dedicat als mons paral·lels i el rol.

Els participants en la edició d’aquest mes ja han tractat ampliament el tema parlant d’universos alternatius i de la seva aplicació als jocs de rol, fet pel qual em centraré de forma concreta en les distopies tot i que ja ho hagi fet el blog La Alegre Tabernilla de Azatoth.

Distopies

Les distopies es caracteritzen per ser el revers fosc de la utopia (el món ideal on tot va bé i no hi ha cap problema), de manera que es poden produir un conjunt de fets anòmals i problemàtics que marquen de la vida dels personatges protagonistes de forma evident. Dins d’aquest gènere es freqüent trobar obres de ficció que (com advertència per a temps futurs o com a denuncia de fets actuals) ens mostren societats aparentment benevolents i igualitàries, però que al seu interior amaguen el germen (o la manifestació directa) de tiranies cruels que no dubten a usar qualsevol mètode per a controlar a la seva població o temps futurs i apocalíptics ens els que la societat tal i com la conèixem ha acabat i on les esperances de sobreviure son realment molt minses.


Jo i els jugadors de la Cofradía provant Todo Empieza con Igor Gouzenko

Un exemple de tot l’exposat anteriorment es pot observar perfectament al mòdul Todo Empieza con Igor Gouzenko, pertanyent a la línia de Cacería de Bichos de Demonio Sonriente, basat en les obres de Philip K. Dick, amb l’afegit del tractament de les històries alternatives (per a veure informació al respecte es pot consultar la entrada d’aquest mes de Los Diarios de John Dreshiker.

Jocs de rol distòpics

Dins dels jocs de rol que tenen com a ambientació universos distòpics es poden destacar alguns clàssics i d’altres de recent aparició:

Twilight 2000


Portades de Twilight 2000 (1º i 2º edició)

Twilight 2000, escrit per Frank Chadwick, Dave Nilsen, Loren K. Wiseman i Lester W. Smith i editat per primer cop per Games Designers’ Workshop a l’any 1984, ens trasllada a una hipotètica Tercera Guerra Mundial producte de les tensions experimentades a la Guerra Freda; els jugadors interpreten a soldats nord-americans pertanyents a una unitat que ha sigut destruïda durant els combats que es succeeixen a Polònia i que es veuen obligats a arreglàrse-les com poden per a sobreviure en la devastació ocasionada pel conflicte havent d’enfrontar-se a desertors, senyors de la guerra, bandits...

Twilight 2000 va tenir dues edicions abans de que GDW tanqués al 1996 i una tercera (Twilight 2013) per part de 93 Games Studio al 2008. Actualment torna a estar disponible des de FarFuture Enterprises

ACTUALITZAT: Un dels lectors catalans del blog (Oddball) ha sugerit com a recurs una linea temporal alternativa de Twilight 2000 que es pot trobar al lloc web de l'Argonauta seguint aquest enllaç

Paranoia


Portades de Paranoia i Paranoia XP

Paranoia, escrit per Greg Costikyan, Dan gelber i Eric Goldberg i publicat per primer cop al 1984 per West End games, retrata una societat futura que habita el Complexe Alfa (un refugi nuclear desprès de la Tercera Guerra Mundial) que està controlat per l’Ordinador, que es el teu amic i vol que siguis feliç. La felicitat es obligatòria ciutadà, per tant no ésser feliç es un acte de traïció.

Paranoia ha conegut sis edicions (la desapareguda editorial Joc Internacional va publicar la segona edició en castellà al 1991), la edició actual, Paranoia XP, està editada per Mongoose Publishing.

Cyberpunk 2020


Portada de Cyberpunk 2020

Cyberpunk 2020, escrit per Mike Pondsmith i publicat per primer cop al 1990 per R. Talsorian Games (com a continuació de Cyberpunk 2013) es un joc ambientat en un univers hereu dels escrits del novel·lista William Gibson i amb un estil reminiscent de la pel·lícula Blade Runner, on les grans corporacions han pres el control del planeta en detriment del governs (vaja, una mica com està succeint ara mateix però sense que existeixin pròtesis cibernètiques avançades ni tecnologies similars).
Cyberpunk 2020 va ser editat a Espanya priemr per M+D Editores al 1993 i desprès per La Factoría de Ideas. Cyberpunk V.3, la tercera edició del joc, segueix sent publicada per l’editor original però encara no existeix traducció al castellà.

Last War


Portada de Last War

Last War, escrit per Alfonso Carrillo i presentat dins de la línia de jocs en descàrrega gratuïta oferts a Demonio Sonriente té una ambientació post apocalíptica que barreja característiques pròpies de Twilight 2000 amb les de Cyberpunk 2020 a més a més de tenir elements que poden considerar-se hereus de la saga cinematogràfica de Terminator per la presencia d’androides i altres elements d’alta tecnologia.

Señor Oscuro


Portada de Señor Oscuro

Señor Oscuro, escrit per Diego Pastor Campos i que també es troba disponible com a juego gratuito en Demonio Sonriente, ens mostra un món fantàstic que, desprès de l’aparició del Drac i la seva lluita amb Sargon (potser tots dos son deus), s’ha convertit en un lloc inhòspit en el que només existeix la ciutat de Sargopolis, teòricament creada per a protegir als homes del Drac però en la que molts no hi desitjarien viure donades les terribles condicions en les que viuen les classes més humils.

Penumbra


Portada de Penumbra

Penumbra, escrit per Javier Cuesta Cañas i disponible com a descàrrega gratuïta (accepta donacions, per tant si us agrada no dubteu a ajudar-lo), ens mostra un món post apocalíptic que neix de les ruïnes de la nostra civilització i que estan influenciat per l’estil gòtic i l’steampunk entre d’altres.

Creant una distopia

Ja per acabar aquesta entrada del Carrusel Bloguero us ofereixo un documento en format pdf en el que faig una repassada a una sèrie d’idees a considerar si volem crear una distopia usant qualsevol dels reglaments de rol que ens agradin (es poden usar les llistes mitjançant tirades de daus, escollir les diferents opcions al nostre gust, barrejant-les o agafant-les com a base per a les nostre pròpies versions).

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario