Fa uns pocs dies vaig descobrir el mecenatge d'un projecte científic i tecnològic molt interessant. Es tracta de la campanya per obtenir el capital necessari per finalitzar el projecte Ictineu 3 dut a terme per Ictineu Submarins, que consisteix en un submarí tripulat, el novè de la seva classe pel que fa a la profunditat que podrà assolir al submergir-se (1.200 metres) i que suposarà una revolució mundial degut a les tecnologies usades (desenvolupades per complet a Catalunya i l'estat espanyol) l'ús civil i científic del cual es preveu que sigui de gran importància un cop construït.
El nom del submarí, Ictineu, que sorgeix de combinar les paraules del grec antic ichtus (peix) i naus (vaixell), és un eco del passat que ens fa retrocedir en el temps fins 1859...
Escena de Monturiol, el senyor del mar, de Francesc Bellmunt.
El 23 de septembre d'aquell any es va dur a terme al port de Barcelona la primera immersió pública de l'Ictineu I, dissenyat i construït per la societat fundada pel polític, escriptor i posteriorment ingenier Narcís Monturiol i Estarriol (1819-1885).
L'Ictineu I, que va ser concebut inicialment per ajudar els pescadors de corall a desenvolupar el seu treball de forma segura, reunia moltes de les característiques bàsiques que formaran part dels models de submergibles posteriors, com són el doble casc i els tancs de flotació.
L'entusiasme popular per l'Ictineu, les aportacions econòmiques de les Societats Econòmiques d'Amics del País i les comissions governamentals per estudiar possibles ajudes per continuar amb el projecte no van suposar, però, que el govern d'Isabel II li acabés donant el seu suport.
Monturiol no va cessar en la seva obstinació i amb una campanya de subscripció nacional va aconseguir recaptar 300.000 pessetes amb les que va fundar la companyia La Navegación Submarina i va construir l'Ictineu II al 1864, una versió millorada i més gran que podria tenir aplicacions industrials i fins i tot militars.
El disseny millorat de l'Ictineu incorporava diverses millores tècniques, sent la més important el disseny d'un motor anaeròbic (en aquest cas un motor de vapor) que també produïa l'oxigen necessari per permetre que la tripulació del submarí pogués respirar i il·luminar la nau. Cap altre submarí va usar la propulsió anaeròbica fins que l'armada alemanya va experimentar al 1940 amb les turbines Walter que equipaven el submarí experimental V-80, sent anys després el primer submarí nuclear, el Nautilus, el primer a aplicar de forma satisfactòria la propulsió anaeròbica ideada per Monturiol.
No obstant això els problemes per Monturiol no van cessar i la seva companyia va acabar fent fallida, sent l'Ictineu II venut com a ferralla al 1868. A partir d'aquest moment torna a dedicar-se a la política, encara que també seguirà dedicant-se a la premsa escrita i a la creació de diverses invencions (com per exemple una màquina per fer cigarretes, l'única que va patentar, al 1866).
Monturiol, completament arruïnat i oblidat, va morir el 1885 a la població de Sant Martí de Provençals (actualment part de Barcelona), deixant després de si diversos escrits, sent el més important Ensayo sobre el arte de navegar por debajo del agua, publicat de forma pòstuma en 1891 i en què explica tots els raonaments tècnics i científics que li van permetre dissenyar i construir els Ictineus.
Tornant al present m'agradaria convidar-vos a participar en el mecenatge d'aquest projecte ja que demostra que, independentment de la situació en què ens trobem, encara es pot fer ciència de primer nivell en aquest país i aquest fet mereix tot el nostre suport, ja sigui contribuint econòmicament o donant a conèixer la iniciativa.
Si voleu integrar els Ictineus I i II a una aventura de tipus Steampunk us ofereixo les seves característiques com a descàrrega per a jocs amb mecàniques D20 OGL (Enllaç a Goggle Docs i Enllaç a 4shared).
Si voleu obtenir més informació sobre Monturiol i els submarins Ictineu a més dels enllaços que apareixen en el text anterior també us recomano els següents:
Ensayo sobre el arte de navegar por debajo del agua, disponible al lloc web de l'Instituto Cervantes, Europeana i Google Books (en castellà).
L'exposició per commemorar el Año Monturiol (2009-2010) (en català).
Entrades de l'Enciclopèdia Catalana dedicades a Monturiol i l'Ictineu (en català).
L'article aparegut al número 1129 de la revista Cavall Fort (en català).
El blog El Senyor Narcís, dedicat a la figura de Monturiol i la seva obra (en català i castellà).
L'article A steam powered submarine: the Ictíneo, de Low-tech Magazine (en anglès).
L'article Monturiol The Forgotten Submariner, de la revista Undersea Warfare (en anglès).
Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English
No hay comentarios:
Publicar un comentario