Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

jueves, 9 de febrero de 2023

El SRD 5.1 de D&D passa a ser Creative Commons

Il·lustració d'un drac alat que escup foc. Friedrich Justin Bertuch,1806 (Domini públic)
Il·lustració d'un drac alat que escup foc..
Friedrich Justin Bertuch,1806 (Domini públic)

Com ja vaig explicar a l'entrada anterior a principis d'any va esclatar la polèmica quan Wizards of the Coast (WotC) / Hasbro va anunciar una revisió de la OGL en uns termes realment draconians (noti's la ironia 🐉) que afectaven de manera important a tercers, tal i com ja vau poder llegir , i que van provocar una gran commoció i escàndol seguit d'una resposta de la comunitat realment contundent.

Semblava que el tema ja estava tancat i que no hi hauria manera que WotC cedís amb les conseqüències que això comportaria (perdua del prestigi guanyat aquests anys, aparició de la nova llicència ORC i de nous reglaments i SRD, canvis en les llicències, etc.).

No obstant el passat 27 de gener es v produir la sorpresa quan WotC va anunciar que es donva un pas enrera mb la OGL i l'SRD 5.1 passava a estar disponible sota llicència Creative Commons.

A l'entrada d'avui us parlaré d'aquesta noticia i veurem alguns temes relacionats.

Per començar s'ha de recordar que WotC va posar disposició de tothom el que volgués la possibiitat de participar en unas proves de joc, que incloïen la possibilitat de respondre a una enquesta (actualment desactivada) per a conèixer l'opinió de tots els afectats.

Els resultats d'aquesta enquesta, amb 15.000 participants, van ser realment aclaparadors, tal i com s'explica a l'entrada que dona a conèixer el canvi de llicència:

  • 88% no volen publicar contingut de rol de taula sota la OGL 1.2
  • 90% haurà de canviar algún aspecte del seu negoci per acomodar la OGL 1.2
  • 89% està insatisfet amb la desautorització de la OGL 1.0a
  • 86% està insatisfet amb l'esboç de la política per a les plataformes VTT
  • 62% està satisfet amb l'inclusió de contingut del Systems Reference Document (SRD) sota la Creative Commons i la majoria dels que estaven insatisfets volien més continguts SRD sota la Creative Commons

Com a resultat de tot aquest drama WotC / Hasbro ofereix a partir d'ara l'SRD 5.1 sota la llicència dual OGL 1.0a i Creative Commons — Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Al saber-se la noticia uns quants van respirar tranquils consideran-t'ho una gran victòria, tot i que d'altres (entre els que m'incloc) realment no ho veiem clar i no descartem que dins d'uns anys l'editorial hi torni, ja que encara que es conservi la OGL 1.0a per no afectar als continguts ja creats aquesta no h canviat i segueix sense ser irrevocable, cosa que vol dir que hi ha la possibilitat que futures iteracions de Dungeons & Dragons, ja sigui OneDnD, D&D 6.0 o com es vulgui dir, poden aparèixer sota una llicència molt més restrictiva que no sigui ni la OGL ni CC By 4.0, creant d'aquesta manera un reducte completament controlat per la editorial per seguir explotant comercialment la gallina dels ous d'or i la marca de Dungeons & Dragons, si es que aleshores la marca segueix sent important i reconeguda... (que probablement ho segueixi sent, no ens enganyem).

Si voleu saber altres opinions sobre el tema podeu veure el vídeo de The Rules Lawyer que inserto a continuació y llegir l'article WotC Surrenders de Robert E. Bodine.

Ja per acabar aquesta entrada, i a l'espera de tenir més informació de la llicència ORC de Paizo (sembla que el primer esborrany estarà disponible durant el mes de febrer), us recordo que teniu la vostra imaginació i que allá fora hi ha tot un món de jocs amb llicències permisives amb les que treballar, tal i com podreu veure en el llistat següent, i també en el Forever Open Source Jam - itch.io (un llistat enorme en el que estic segur que trobareu més d'un que us pugui interessar):



Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario