Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

martes, 1 de noviembre de 2016

Ressenya de Chicago Wet City


A la entrada d'avui us traslladaré al Chicago dels speakeasies i les metralletes Thompson ja que tindrá per objectiu oferir-vos la ressenya del suplement Chicago Wet City (impres i en pdf) per al joc Omertà, el poder de la mafia (que vaig ressenya en aquesta entrada de l'any 2012), escrit per Pedro Nieto i Andrés Ramos i publicat per la editorial Holocubierta, així com un conjunt d'enllaços a recursos que poden ser d'interés per a àrbitres i jugadors que vagin a capbussar-se en el Chicago dels anys 20 i 30 del segle passat.





Aquest suplement ens ofereix els següents continguts:

Rerafons històric

La primera part d'aquest llibre està dedicada a explicar-nos com Alphonse Capone, fill d'una familia d'emigrants napolitans que es va traslladar a viure a Nova York, es va convertir en el principal cap de la màfia de Chicago mitjançant el sindicat del crim conegut com The Outfit i es va enriquir amb el contraban d'alcohol durant el període de la Prohibició com a conseqüència de l'aplicació de la Llei Volstead el 28 d'octubre de 1919.

Capone va entrar en el negoci de la mà de Johnny Torrio, convertint-se en el seu guardaespatlles i home de confiança i heretant el control de l'Outfit desperés que el seu mentor decidís retirar-se a Itàlia al 1925 després de l'atemptat fallit organitzat per Giuseppe Aiello. Després de la marxa de Torrio l'organització va crèixer considerablement i va seguir infiltrant-se dins del teixit social de Chicago extenent els seus tentacles mitjançant el soborn, les amenaces, l'extorsió i l'assasinat dels seus rivals mitjançant atemptats com la famosa Massacre del Dia de Sant Valentí, aixó li va permetre controlar per completament la distribució d'alcohol i obtenir beneficis d'activitats com el joc, el vici i els salons de ball així com altres activitats criminals, fet que va convertir Capone en milionari.


Per detenir-lo el govern federal dels Estats Units va crear una unitat especial dirigida per Eliot Ness enquadrada dins del Departament del Tresor, que va arribar a ser coneguda com Els Intocables donada la incorruptibilitat dels seus membres. Les accions contra els terbols negocis de Capone es van dur a terme tant per l'atac directe contra la producció, distribució i venda d'alcohol ilegal (destileríes, combois, tavernes ilegals) com amb l'investigació de les seves finances, que va ser precisament el que va permetre que Capone fos jutjat per evasió d'impostos durant 3 anys i condemnat el 18 d'octubre de 1931 a 11 anys de presó i a pagar una multa de 50.000 dolars, els 30.000 dolars de despeses del judici i 215.000 dolars deguts als interessos dels impostos.


A més a més de l'ascens i caiguda d'Al Capone també se'ns ofereix informació sobre l'organització del Departament de la Prohibició durant els anys en els que va esta en funcionament (1920-1933).

Biografies i estadístiques de joc

  
Al Capone
(Domini públic)
   Eliot Ness
(Domini públic)


Chicago Wet City en ofereix biografies i estadístiques de joc per als principals protagonistes d'aquells anys, per tant, a més a més d'Al Capone i Elliot Ness, també els tindrem dels següents Intocables:
  • Martin J. Lahart: Irlandés amant dels esports (boxa, fútbol, béisbol, jiu-jitsu...) amb el que Ness ja havía colaborat anteriorment.
  • Samuel M. Seager: Individuo de cara de pedra, alt i forçut que anteriorment havia treballat com a guàrdia en el corredor de la mort de Sing Sing.
  • Bernard V. Cloonan: Irlandés molt alt, un veritable gegant, d'aspecte saludable i somriure fàcil.
  • Lyle Chapman: Universitari inteligent que volía ser escritor (considerava que les seves experiències amb els Intocables li donarien prou material d'inspiració) i que va dissenyar les modificacions del camió que els agents usaven per esfondrar les portes dels magatzems clandestins.
  • Thomas Friel: Antic policia de Pennsylvania, fibrós i eixut i molt timid amb les dones.
  • Joseph Leeson: Originari de Detroit i un as al volant, capaç de seguir qualsevol.
  • Michael King: Originari de Virginia i de ment aguda i preclara, amb capacitat de detectar fins als detalls més insignificants.
  • Paul W. Robsky: Fotógraf aeri i pilot durant la Gran Guerra, era molt hábil punxant teléfons.
  • William Gardner: Fill de blanc i india Chippewa, ben aviat va destacar com a jugador de fútbol en els Carlisle Indians i es va convertir en el seu entrenador. Va participar a la Gran Guerra i va ser l'únic indi que va aconseguir arribar a grau de capità de l'exèrcit.
  • Frank Basile: Pres reformat que després de cumplir la seva condemna va pasar a colaborar estretament amb Ness siguent el seu asistent i xofer personal a més a més de conduir el camió reforçat que els Intocables usaven per irrompre en els magatzems clandestines, el seu assassinat a mans del gangster Tony Napoli va enfurismar a Ness i el va reforçar en la seva decisió d'enfonsar i humiliar públicament a Capone.
Izzy Einstein i Moe Smith
(Domini públic)

i altres agents de la Prohibició que van començar a actuar abans que els homes de Ness:
  • Isidore Einstein: Nascut a l'Imperi Austro-hongares al 1880 feia menys de 1,60 metros i pesava més de 120 kg., però aixó no li va impedir usar el seu ingeni per entrar a les tavernes ilegals usant freqüentment tota mena de disfresses.
  • Moe W. Smith: Nascut a Nova York al 1887, era tan gruixut i baixet com el seu amic Isidore i compartia amb ell el seu grau d'inteligència, per tant tots dos ben aviat es van convertir en personatges coneguts per tota la nació apareixent en les portades de tots els diaris i siguent esmentats per totes les emisores de radio.
  • William H. Thompson: Policía rude, violent i corrupt que no dubtava en usar la seva porra i retorçar-li un braç als detinguts per obtenir les seves confesions.
  • Earl Corwin: Company de Thompson i tan violent com ell.

així com el dels següents membres de l'Outfit:
  • Jack “Machine Gun” McGurn: Es deia realment Vincenzo Antonio Gibaldi i era originari de Sicilia, quan es va convertir en boxador es va canviar de nom ja que els púgils irlandesos tenien més oportunitats de lluitar i guanyar diners. Al 1926 va entrar a formar part de la banda de Capone i va ser un dels autors de la Massacre del Dia de Sant Valentí.
  • Anthony Accardo: Nascut a Chicago al 1906, guardaespatlles de Capone i suposat participant a la Massacre del Dia de Sant Valentí, va prendre les regnes de l'Outfit quan Capone va ser encarcerat al 1931.
  • Louis Campagna: Nascut a Brooklyn al 1906, va conèixer a McGurn, Accardo i Capone a la Banda dels Cinc Punts de Manhattan, convertint-se en el seu segón millor guardaespatlles (el primer era Accardo) després de sortir de la presó al 1924.
  • James Belcastro: Assassí en nómina de l'Outfit al que se li suposa responsable de, com a mínim, 100 mortss durant la segona meitat de la dècada de 1920 gràcies als explosius que usava per volar els bars que no acceptaven comprar-li la cervesa a Capone.
Regles per a crear personatges que actuín com a agents de la Prohibició


Chicago Wet City també ens ofereix a més a més l'informació necessària per a que els jugadors puguin crear personatges que formin part dels agents del Departament de la Prohibició, i ho fa seguint l'esquema de creació de personatges del manual bàsic, podent escollir una professió prèvia entre les que ens ofereix aquest manual o be escollir entre les que aparèixen com a noves en el suplement: Delincuent, Federal, Militar, Secretària i Telefonista (aquestes dues últimes només per a personatges femenins).


Després d'haver escollit aquesta professió els jugadors podrán tirar a una taula per veure aleatòriament els esdeveniments que els afectarán durant els anys que han exercit com a agents de la Prohibició (fins a un màxim de 6 anys), el que pot significar que aquests agents es vegin afectats per les conseqüències de la seva feina (podent fins i tot resultar ferits) o que adquireixin noves habilitats i experiències.

També es contempla la possibilitat que hi hagi jugadores que decideixin crear agents femenins de la Prohibició (un fet que realment no va occorrer), però si tenim en compte que durant aquella època l'FBI ja tenia les primeres agents (Alaska P. Davidson, Lenore Houston i Jessie B. Duckstein) tot és possible si àrbitre i jugadors hi están d'acord.

En aquest apartat també es descriuen tres noves habilitats que poden usar els personatges:
  • Electricitat: Usada per a reparar qualsevol aparell elèctric o tractar qüestions relacionades amb l'electricitat, també es pot usar quan el personatge vulgui punxar un telèfon.
  • Comanament: Usada en les organitzacions jeràrquiques per asegurar-se la obediència dels subordinats (en el cas de l'exèrcit i la policia també servirá per reconèixer les graduacions d'aquests cossos i la seva importància).
  • Pilotar: Permet manegar i conèixer les característiques d'un aparell aeri concret (s'han de destinar punts d'habilitat per cada model).
Noves regles



Aquest suplement també ens ofereix una ampliació del reglament del joc bàsic per a tractar temes com els següents:
  • La resistència de les portes que els jugadors vulguin esfondrar (quant trigarán a aconseguir-ho i quant aguanten així com la possibilitat que els que estiguin dins de l'edifici o habitació puguin escoltar-los i fugir o preparar-se per a rebre'ls).
  • L'ús avançat de l'habilitat Baralla i com usar-la en el cas de que sigui una habilitat afavorida en la professió prèvia del personatge (com pot ser el cas dels boxejadors).
  • Estadístiques per a dos nous vehícles: El cadillac blindat d'Al Capone i el camió dels Intocables.

La metralleta Thompson



La informació sobre la metralleta Thompson (Wikipedia | Internet Movie Firearms Database) que apareix en el llibre mereix una menció especial, ja que va suposar un abans i un després pel que fa la potència de foc que podien desplegar els homes de Capone.

Aquesta metralleta, dissenyada per John T. Thompson, va ser pensada per ser usada en la neteja de trinxeres durant la Gran Guerra, però el final del conflicte va suposar que els primers prototipus no arribessin a enviar-se a Europa per a ser provades en combat. Durant la dècada de 1920 va ser venuda al Cos d'Infantería de Marina entre d'altres i també es va obrir pas en el mercat civil, tot i que comprensiblement no tothom podia permetres el luxe d'abonar els 200 dolars que valia una d'aquestes armes (pensem que un cotxe Ford costava 400 dolars), no obstant això algú com Capone, milionari gràcies al contraband d'alcohol i altres negocis bruts, tenia prou capital per equipar als seus homes amb una arma tan mortífera, fet que aviat va obligar a les forces de la llei a comprar Thompsons per estar a l'alçada.

Terminologia

Per a que els jugadors i àrbitres puguin ficar-se a la pell dels seus personatges es important conèixer l'argot de l'època i lloc en la que tenen que jugar les seves aventures, es per això que els autors ens ofereixen 97 mots o expressions (molts d'ells provinents, es clar, de l'italià), així doncs podem saber que per als sicilians l'as de diamants es la carta que els sicilians solen asociar amb la mort i que s'acostuma a deixar sobre els cadàver de les seves víctimes o que un speakeasy és com s'anomenava el local en el que es venien begudes alcohòliques de manera ilegal per posar un parell d'exemples.

Els Intocables al cinema i a la televisió


Les accions dutes a terme per Eliot Ness i els Intocables per tancar a la presó a Capone han sigut adaptades com a sèries de televisió i pel·lícules de cinema agafant com a base el llibre Els Intocables que Ness va escriure junt amb Oscar Fraley i que es va publicar al 1957, poc després que Ness morís d'un atac al cor als 54 anys.

A continuació us ofereixo diversos videos de sèries i pel·lícules que estic segur que servirán d'inspiració per a àrbitres i jugadors i que probablement ja coneixereu.


The Untouchables (1987) (Wikipedia | IMDb)


Road to Perdition (2002) (Wikipedia | IMDb)


Boardwalk Empire (2010-2014) (Wikipedia | IMDb)

Aventures: Nerodia Sipedon i La Criba



Chicago Wet City també ens ofereix un parell d'aventures:
  • Nerodia Sipedon: Aquesta aventura transcorre a Creekville, la ciutat fiticia en la que transcorren les aventures del manual bàsic del joc, i té com a protagonistes a membres de la màfia als que se'ls hi encarrega un treballet...
  • La Criba: Aquesta aventura està dissenyada com a preludi a la campanya Capone Empire: Dry Agents que publicarà Holocubierta i els seus protagonistes son futurs agents de la Prohibició que entrarán en acció sota les ordres d'Eliot Ness.
Recursos

Com ja us he comentat al principi d'aquesta ressenya també he pensat en oferir-vos una sèrie d'enllaços a recursos que poden ajudar a àrbitres i jugadors a comprendre i visualitzar la ciutat de Chicago i els fets ocorreguts durant l'època de la Prohibició i que servirán d'ajuda als àrbitres que vulguin crear aventures en aquest entorn i, segurament, per a la campanya Capone Empire: Dry Agents.

Considerem en primer lloc la ciutat de Chicago, per saber més sobre ella podeu començar visitant la seva entrada a Wikipedia (tot i que jo us aconsellaría que també llegissiu l'article en la versió en anglés, que és més complet, i els articles enllaçats a l'entrada que es dediquen a tractar més extensament temes com per exemple la història de la ciutat).

Altres llocs web que podeu consultar son Encyclopedia of Chicago, Forgotten Chicago i Chicagology, aquests contenen informació molt interessant sobre la història de Chicago i la seva disposició urbana, si a més a més necessiteu mapes històrics podeu consultar els enllaços a les següents coleccions:
Pel que fa a la Prohibició, cóm es va originar i quin va ser el seu desenvolupament podeu consultar els següents enllaços:
Sobre Al Capone i el Chicago Outfit podeu consultar els següents enllaços:
I si voleu més informació sobre els Intocables i altres agents de la Prohibició podeu consultar aquests altres:
Ja per últim uns enllaços a recursos gràfics i sonors (aquests últims via el blog Play it again, Sam) que segur que us agradarán i us serán útils:


Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario