Este blog no apoya la difusión de contenidos con derechos de autor (excepto los casos en los que el autor da su permiso para ello o los difunde de manera gratuita).
Aquest blog no dona suport a la difusió de continguts amb dret d'autor (exceptuant els casos en els que l'autor en dona permís o els difon de manera gratuïta).
This blog does not support the dissemination of copyrighted content (except for cases in which the author gives permission for it or spreads for free).

viernes, 25 de septiembre de 2015

Setmana OSR 2015: Clásicos de la Marca del Este

A l'entrada d'avui de la Setmana OSR 2015 us parlaré dels tres primers lliuraments de la sèrie Clásicos de la Marca per al joc Aventuras en La Marca del Este.

Característiques generals de la sèrie

Els moduls que formen part d'aquesta sèrie es caracteritzen per oferir-nos aventures ambientades en l'univers de joc de La Marca del Este i que per la seva estructura presentació recorden molt a les aventures originals per a Dungeons & Dragons, com per exemple The Lost City, escrita per Tom Moldvay i In Search of Unknown, escrita per Mike Carr.

In Search of Unknown

The Lost City


Aquestes aventures es caracteritzaven per tenir cobertes de colors llampants i un interior sobri i funcional, amb mapes i il·lustracions en blanc i negre dels personatges y les situacions en les que s'hi veien embolicats.

En aquest retorn a temps més clàssics se'ns ofereix l'oportunitat d'adquirir a preus asequibles (5 €/unitat) aventures per a diferents nivells de personatge adaptades tant al reglament d'Aventuras en La Marca del Este com a la versió 3.5 de Dungeons & Dragons o a d'altres jocs sota llicència OGL (com per exemple Pathfinder (Wikipedia | Paizo | Devir Iberia | d20pfsrd) així com a la 5ª Edició (Wikipedia | Wizards of the Coast).

A més a més també se'ns dona la possibilitat de, després d'un cert temps de la posada a la venda de cada aventura, descarregarnos-la de manera gratuïta des de El Codex de La Marca del Este i Tesoros de la Marca, tot i que sincerament us recomano que si teníu l'oportunitat de comprar-les o feu, ja que certament val la pena tenir-les en format físic (i si els podeu ajudar comprant-les de ben segur que els autors us agrairán la vostra ajuda ;) ).

I ja sense més dilació us commentaré la meva impressió pel que fa a les tres aventures que han sigut publicades fins al moment d'escriure aquesta ressenya, no us explicaré a fons cadascuna ja que significaría reventar-vos la trama a qui les vulgui jugar (ja sabéu, spoilers i totes aquestes coses...).

B1 - La Cripta Nefanda de Uztum el Maldito

 

 

Nivells de Personatge: 1-3
Nombre de Jugadors: 4-6
Webs de descàrrega: Codex de la Marca | Tesoros de la Marca (però penseu en el que us he dit abans)

La Cripta Nefanda de Uztum el Maldito és una aventura que es pot situar a qualsevol escenari de campanya, tot i que si disposeu de la Caixa Blava d'Aventuras en La Marca del Este se'ns recomana situar-la a algún lloc situat entre els Turons Vermells i la ribera occidental del riu Oxus, a la Marca de l'Oest del Regne Bosc.

Els Personatges començarán l'aventura en un petit hostal (que típic, veritat? :)) per a pescadors situat als afores de Port Oest coneguda com la Tortuga, on el seu propietari, un antic aventurer anomenat Tormod, no dubtará a explicar a tothom que el vulgui escoltar els seus viatges i gestes, incloent la legendària història d'Uztum el nigromant i la cripta en la que se suposa que están amagats aquest individu i els seus tresors, quelcom que hauria de despertar la curiositat dels personatges (al cap i a la fi és una llegenda local que pot ser coneguda per ells en alguna de les seves versions) i animar-los a investigar i a equipar-se adequadament per començar l'aventura (i si no es així millor deixar-ho correr).

 

 

Un cop es decideixin a iniciar la recerca els personatges haurán d'enfrontar-se a diversos perills animals i humans (com per exemple pirates) fins descobrir l'entrada de la cripta i endinsar-s'hi i els perills que aquesta amaga... I que son molts i variats, per tant si es juga amb un nombre menor de personatges que els recomanats es millor que aquests siguin de 2on nivell ja que les criatures i trampes que hi trobarán son realment perilloses.

I ja que parlo de trampes es bo de parlar de la cripta propiament dita ja que realment es tracta d'una aventura bastant senzilla i amb un mapa fàcil de comprendre d'una ullada, per tant es precisament ideal per a àrbitres novells que s'enfrontin al repte de dirigir una aventura per primer cop (els àrbitres veterans de ben segur que el trobarán massa senzill peró poden ampliar la cripta amb noves estances, trampes i essers, esperant que els aventurers treguin el cap al seu interior).

B2 – La Isla Misteriosa

 

 

Nivells de Personatge: 4-6
Nombre de Jugadors: 4-6
Webs de descàrrega: Codex de la Marca | Tesoros de la Marca (però penseu en el que us he dit abans)

La Isla Misteriosa ens trasllada a Bonjo Tombo, una illa desconeguda de la que els mariners expliquen històries tenebroses i en la que es rumoreja que es possible trobar un gran tresor. La illa pot situar-se en qualsevol escenari de campanya que necessiti d'un lloc exòtic i desconegut on colocar als personatges jugadors tot i que, tal i com recomanen els seus autors, també es possible situar-la a l'escenari de la Marca descrit a la Caixa Blava, concretament an algún lloc prop de la costa occidental de Cirinea, entre Isla Tortuga i el continent (de fet pot jugar-se a continuació de La Cripta Nefanda de Uztum el Maldito i es proporcionen idees per enlaçar fàcilment totes dues aventures).

 


La Isla Misteriosa està concebuda per a ser usada en un estil de joc "sandbox", es a dir, en comptes de ser una aventura en la que se segueixi un guió lineal els personatges son lliures d'explorar al seu aire Bonjo Tombo i descobrir els secrets que amaga l'illa, fet que implica que depenent del lloc cap on es dirigeixin es podrán desencadenar tot tipus de topades a quin més perillós, com per exemple un cranc gegant, tribus salvatges que viuen a l'interior de l'illa i que poden perseguir-los sense descans amb intencions gens afalagadores... I que podem dir dels dinosaures i els simis gegants? (sí, tots dos son un clàssic que no pot faltar en qualsevol exploració d'entorns selvàtics i exòtics), i el misteriós temple als peus del volcà? (sí, també hi ha un volcà).

A més a més dels encontres que ja están descrits a l'aventura l'àrbitre amb imaginació al que li agradi crear nous continguts o adaptar-ne els d'altres jocs tindrá la possibilitat d'omplir els espais buits del mapa de l'illa.


Per cert, quan estava preparant la ressenya de La Isla Misteriosa no vaig poder evitar pensar en la novela del mateix títol escrita per Jules Verne i publicada des de 1874 fins a 1875 a Le Magasin d'éducation et de récréation i en la seva adaptació cinematogràfica de 1961 (Wikipedia | IMDb), que afegia al relat original tot tipus de criatures monstruoses i gegants animades per Ray Harryhausen (Wikipedia | Lloc web oficial), em pregunto si la pel·lícula va arribar a influir d'alguna manera als autors a l'hora d'escriure l'aventura.

En definitiva, La Isla Misteriosa pot usar-se fàcilment com a inici d'una campanya que pot donar lloc a unes quantes sessions de joc amb qualsevol dels jocs OSR que ja he ressenyat anteriorment al blog (mentres escric aquestes línies se m'ocorren algunes idees interessants per usar aquest mòdul amb Lamentations of the Flame Princess una mica en la línea de la pel·lìcula de 1961 que us he comentat abans, podent fins i tot afegir alguns continguts d'Isle of Unknown, que vaig ressenyar en esta entrada), però també altres jocs diferents, com per exemple Spirit of the Century (que vaig ressenyar anteriorment en aquesta altra), i sí, ja se que a alguns els hi pot semblar un pensament una mica iconoclasta, però penseu que als anys 20 i 30 dels segle passat es van fer pel·lícules en les que els protagonistes descobrien illes inexplorades com és el cas de King Kong de l'any 1933 (Wikipedia | IMDb).



B3 – El Orbe de Amonhotep

 

 

Nivells de Personatge: 5-6
Nombre de Jugadors: 4-5
Webs de descàrrega: Encara no està disponible cap descàrrega gratuïta

El Orbe de Amonhotep és el tercer mòdulo dins d'aquesta sèrie i trasllada als personatges jugadors al país de Neferu, la versió fantàstica de l'Egipte faraònic del joc Aventuras en la Marca del Este, siguent possible jugar-lo a continuació de La Isla Misteriosa.

En aquesta aventura els personatges jugadors es veurán involucrats en l'exploració de la tomba reial del faraó Sejemib, l'ultim governant d'una de les dinastíes més antigues del país, oblidada i desapareguda durant molt de temps degut als estranys esdeveniments que hi van tenir lloc i que será redescoberta per casualitat (per dir-ho d'alguna manera), veient-se obligats els jugadors a enfrontar-se als secrets i perills que els aguaiten al seu interior, i que si esteu familiaritzats amb aquestes temátiques segurament podreu intuir quins son (i que no desvetllaré aqui per no espatllar-vos l'experiència de jugar l'aventura).

 

 

Deixant apart tots aquests detalls de la trama aquesta aventura també proporciona als àrbitres un conjunt de conjurs i objectes màgics que apareixerán de manera aleatòria durant el decurs de l'acció i que usats sabiament per part dels personatges podrán ajudar-los a arribar amb èxit a la darrera escena, on trobarán l'Orb de Amonhotep, l'objecte més poderós d'aquesta aventura... Serán els personatges capaços d'apoderar-se d'aquest?

A l'igual que amb La Isla Misteriosa aquesta aventura pot convertir-se en l'inici d'una campanya que pot tenir per objectiu descobrir els secrets que amaga l'antiga capital del faraó Sejemib, per tant en aquest cas serà necessari que l'àrbitre crei o adapti els continguts necessaris a fer-ho possible, si se li vol donar un toc una mica més tenebrós podría usar-se l'informació continguda al capítol de la Caixa blava dedicat als Arcaics (que vaig ressenyar en aquesta entrada) o usar Realms of Crawling Chaos (que ja vaig ressenyar en aquesta entrada de la Setmana OSR 2015), i es que ja se sap, tot pot millorar si hi afegeixes a Nyarlathotep.


Evidentement El Orbe de Amonhotep i la campanya a la que pot donar origen també es poden adaptar a altres jocs i no únicament de l'entorn OSR, recordem Saqueadores de Tumbas (que vaig ressenyar en aquesta entrada) o Spirit of the Century (que vaig ressenyar en aquesta altra) tal i com vaig comentar al parlar de l'aventura anterior.

Conclusions

La sèrie de mòduls Clásicos de La Marca és una excel·lent oportunitat per aconseguir aventures a preus baixos que son fàcilment adaptables a qualsevol joc basat en Dungeons & Dragons gràcies a les estadístiques de joc presents a cada aventura com a apèndix i que poden possibilitar que s'adaptin fàcilment a altres reglaments, per tant son absolutament recomanables donada la qualitat a la que ens té acostumats La Marca del Este.

Los Salones Anegados del Leviatán

A més a més la sèrie té bona salut, ja que s'anuncien properes novetats començant amb l'aventura Los Salones Anegados de Leviatán que ja està en imprenta, l'aventura La Ciudad perdida de Garan i El Castillo Prohibido de La Reina de Sangre, tal i com es pot veure en aquesta publicació de Google+ de La Marca del Este.

Aquesta entrada tambè està disponible en els següents idiomes:
Castellano English

No hay comentarios:

Publicar un comentario